«Στο ψυγείο» νομοσχέδια λόγω εκλογών!

Η διάλυση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα βάζει στον πάγο τον νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά και... παροχές

Στον πάγο μπαίνει λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών το σύνολο των κοινοβουλευτικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων νομοσχεδίων που βρίσκονταν προ των πυλών, αλλά και της ακρόασης των ανώτατων δικαστικών. Ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξει πάλι η Βουλή. Υπό κανονικές συνθήκες, οι εργασίες του Κοινοβουλίου θα άρχιζαν την ερχόμενη Δευτέρα, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο την ίδια ημέρα αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να παραδώσει την εντολή και ο φρούραρχος να θυροκολλήσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής. 

Οι πρόωρες εθνικές εκλογές παγώνουν όλα τα νομοσχέδια που εντός των ημερών αναμενόταν να περάσουν το κοινοβουλευτικό κατώφλι, αρχής γενομένης από τον νέο Ποινικό Κώδικα. Η ριζική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης διαβούλευσης και την ενσωμάτωση όλων των προτεινόμενων αλλαγών, οδηγούνταν επιτέλους στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί. Είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην έρθει ποτέ, καθώς σε ενδεχόμενη νίκη της Ν.Δ. η «γαλάζια» παράταξη θα φέρει δικό της νομοθέτημα.

Την ίδια ώρα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ψίθυροι στη Βουλή «προειδοποιούσαν» τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες να είναι σε ετοιμότητα, καθώς το οικονομικό επιτελείο επρόκειτο να καταθέσει πάνω από 10 νομοσχέδια. Αυτό που αναμενόταν ήταν το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει και άλλο το πουγκί των παροχών, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αφήσει υπαινιγμούς για σωρεία νέων θετικών μέτρων, όπως η επαναφορά κάποιου είδους ΕΚΑΣ και βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ισως γι’ αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών επέμενε τόσο πολύ να στηθεί η εθνική κάλπη το φθινόπωρο...

Εν τω μεταξύ, υπό το βάρος των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αναβλήθηκε και η διαδικασία για την ακρόαση των υποψήφιων αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σημειώνεται πως η διάσκεψη έχει ήδη γνωμοδοτήσει για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εκκρεμούσε η οριστική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.