Ηχηρό «χαστούκι» από... 9,5 δάχτυλα!

Οι αιτίες της τεράστιας ήττας του Τσίπρα, το χαμηλό προφίλ του Κυριάκου και οι επόμενες κινήσεις στη... σκακιέρα

Από τον
Βασίλη Βέργη*

Το έβλεπες στην έκφρασή του, το άκουγες σε όσα κατάφερνε να ψελλίσει ο εμβρόντητος από το exit poll Νίκος Παππάς στο τηλεοπτικό πάνελ λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Κυριακής. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικό σχόλιο χωρίς να έχουμε το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα» επαναλάμβανε, διατηρώντας την ελπίδα -η οποία ως συνήθως πεθαίνει τελευταία- ότι το (μίνιμουμ) -7, έτσι όπως αρχικά αποτυπώθηκε, θα πάρει την κατιούσα. Ξεκάθαρη απόδειξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχε περάσει η «γραμμή Βερναρδάκη», οι... εκτιμήσεις του οποίου έριχναν τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία στο 4%. Σε απλά ελληνικά, οι άνθρωποι ήταν «αλλού γι’ αλλού»!

Ουδείς στο κυβερνών κόμμα περίμενε το τσουνάμι των 9,5 μονάδων που κατέγραψε η κάλπη. Γι’ αυτό και έφτασαν μεσάνυχτα μέχρι να βγει στο γυαλί ο σοκαρισμένος Αλέξης Τσίπρας και να ανακοινώσει ότι η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ουδόλως αφήνει περιθώρια για πολιτικές παρλαπίπες του τύπου «δεν είναι στρατηγική ήττα». Πρόκειται για θρίαμβο της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και για προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί τούτο το «παιχνίδι» το πήγε στο «ένας εναντίον ενός» ο πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι έχει ξεκάθαρο αβαντάζ απέναντι στον αντίπαλό του. Και γι’ αυτό τον «χτυπούσε» (ειρωνικά) έπειτα από κάθε αυτογκόλ.

Αποδείχθηκε στην κάλπη πως ο Ελληνας λησμονεί τις εφήμερες «γκάφες», τα θέματα ΖΩΗΣ του, όμως, ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε το τίμημα για τη Μακεδονία. Η ψήφος του κόσμου όχι μόνο τον έκοψε φέτες, αλλά... ανέδειξε και τον «παράγοντα Βελόπουλο»! Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τις εγκληματικές ευθύνες εξαιτίας των οποίων χάθηκαν 102 ψυχές στο Μάτι. Ο Αλέξης Τσίπρας πλήρωσε τις προσβλητικές - προκλητικές συμπεριφορές του Παύλου Πολάκη. Ο τελευταίος πρέπει να κρυφτεί έπειτα και από την εκπληκτική αποδοχή του κόσμου στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που σάρωσε σε σταυρούς πρωτιάς. Στο... ταμείο έπαιξαν ρόλο ο «Πετσίτης», το «κότερο» και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία λειτούργησαν, καθώς φάνηκε, καθοριστικά στην απόφαση των πολιτών σε αντίθεση με τα «μέτρα ελάφρυνσης», που προφανώς εκτιμήθηκαν ως «απολύτως προεκλογικά» από το σώμα.

Είθισται η ψήφος των ευρωεκλογών να είναι «χαλαρή» αλλά ταυτόχρονα και «τιμωρητική - προειδοποιητική» προς μία κυβέρνηση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι έτσι. Διαφορά 9,5 μονάδων ουδέποτε έχει καταγραφεί. Ο κ. Μητσοτάκης απέκτησε ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, με δικαίωμα (υψηλού) στόχου ακόμα και την αυτοδυναμία. Εχει πλέον την ψυχολογία και την αύρα, ενώ έξυπνα επιλέγει σεμνό προφίλ. Στην πορεία θα φανεί αν διαθέτει και τα γκέμια να κρατήσει (ακραία) στελέχη του, που μοιάζουν έτοιμα να μπουν αύριο το πρωί στο Μαξίμου καβαλώντας... μπουλντόζες!

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαβάσουν σωστά τι πραγματικά σημαίνει το κόκκινο σημάδι στο μάγουλό τους από το χέρι του λαού. Το 9,5 είναι ουσιαστικά τα δάχτυλα και των δύο χεριών! Πιθανολογώ ότι θα θελήσουν να παίξουν χαρτί «αντιδεξιού μετώπου», με ταυτόχρονη συσπείρωση που να αγγίξει το 90άρι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσπάθεια «επιστροφής στη βάση» των ψηφοφόρων (3%) που πήγαν στον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεδομένα θα ανεβάσουν τους τόνους ότι η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη είναι «βάναυσα αντιλαϊκή» στο εργασιακό κομμάτι.

Είμαι, πάντως, πολύ περίεργος πώς θα «χειριστεί» ο Αλέξης Τσίπρας το ΚΙΝ.ΑΛ: αν θα επιτεθεί πιστεύοντας ότι υπάρχει «έδαφος» να «υφαρπάξει» κεντροαριστερούς ψηφοφόρους ή αν θα θεωρήσει τη Φώφη Γεννηματά καθοριστικό παράγοντα μετεκλογικών εξελίξεων προτιμώντας το ανάλογο πολιτικό μασάζ...

*Δημοσιογράφος, διευθυντής της «Live Sport»