Δεν κρατιέται ο αδίστακτος Στουρνάρας!

Τάχθηκε υπέρ της εισόδου των ιδιωτών στην ασφάλιση και άνοιξε «παράθυρο» για αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίωνEνας ασυγκράτητος Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε χθες αναφανδόν υπέρ της εισόδου των ιδιωτικών εταιριών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για την οποία ο διαβόητος νόμος Κατρούγκαλου άνοιξε διάπλατα τον δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή, προκαλώντας ανατριχίλα, εισηγήθηκε «παράταση του εργασιακού βίου και αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας». 

Ουσιαστικά, δηλαδή, «φωτογραφίζει» ακόμα μία πενταετία στη δουλειά (ενδεχομένως και με αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων), κοντά στα βαθιά γεράματα, με αντίτιμο μια πενιχρή σύνταξη και ένα επιπλέον χαρτζιλίκι…

«Κάτι παραπάνω»

Μιλώντας σε συνέδριο για τον «ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομική ανάπτυξη και την Υγεία», ο διοικητής της ΤτΕ περιέγραψε ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο το μεν Δημόσιο θα παρέχει ένα ελάχιστο ύψος παροχών και τα φτωχότερα στρώματα θα υποχρεώνονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, εάν θέλουν κάτι παραπάνω.

Με μπόλικες δόσεις κυνισμού, υπέδειξε χαρακτηριστικά «την εισαγωγή ενός εθνικού, δημόσιου, καθολικού, συστήματος υγείας που να καλύπτει τις “ανάγκες” του πληθυσμού και να αφήνει τη χρηματοδότηση
και την κάλυψη των “επιθυμιών” του σε μια κατάλληλα εποπτευόμενη αγορά ιδιωτικής ασφάλισης υγείας»!

Προκλήσεις

Ολα αυτά με φόντο τη γήρανση του πληθυσμού, που αποτελεί, όπως σημείωσε, μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, κρούοντας τον κώδωνα για τους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, όπως η πλημμελής εφαρμογή -ή και ανατροπή- των μεταρρυθμίσεων, που αυξάνει τις απαιτήσεις από τα δημόσια ταμεία και συνεπάγεται υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις «μέσω της σχεδίασης και διάθεσης τέτοιων συνταξιοδοτικών προϊόντων έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλάβουν έναν νέο ρόλο εντός του συστήματος ασφάλισης της κάθε χώρας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της επιβολής φοροαπαλλαγών για τη συμμετοχή και τις αποδόσεις των εν λόγω συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Με αφορμή τα «στενά», όπως τα χαρακτήρισε, περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πρότεινε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες «να αναλάβουν έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων», ενώ «τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα».

Δεν παρέλειψε δε να εξάρει την «καθοριστική» συμβολή των αντιασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων» των τελευταίων ετών «στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», συνιστώντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους.

Το Μαξίμου ταυτίζει τον τραπεζίτη με το πρόγραμμα Κυριάκου

Σφοδρή επίθεση κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε το Μαξίμου με αφορμή τις δηλώσεις του υπέρ της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα υγείας. Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Στουρνάρα ήρθε μάλλον σαν μάννα εξ ουρανού για το Μαξίμου σε αυτή τη συγκυρία, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνέλθει από το εκλογικό χαστούκι που δέχτηκε.

Το γραφείο του πρωθυπουργού επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ταυτίζοντας τις απόψεις του κεντρικού τραπεζίτη με το πρόγραμμα της Ν.Δ., επαναφέροντας έτσι όσα είχε πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών στην περίθαλψη. «Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, που απηχούν απολύτως το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, είναι σαφέστατες: “Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα”. Πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος. Οι πολίτες που σε λίγες εβδομάδες θα αποφασίσουν οριστικά μπορούν να πάρουν σήμερα μια πρώτη γεύση για την κοινωνική ισοπέδωση που θα προκαλέσει η επαναφορά στις σκληρές ταξικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα