Φιάσκο με τη διασύνδεση της Κρήτης

Ανακοίνωσαν τον διαγωνισμό, αλλά ξέχασαν να τον δημοσιεύσουν στο Μητρώο Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ακύρωσηΡεπορτάζ
Φ. Κόλλιας

Aνακοίνωσαν πανηγυρικά πως προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, ύψους περί το 1 δισ. ευρώ, αλλά ξέχασαν να τον δημοσιεύσουν στο ΚΗΜΔΗΣ, στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ακύρωση! Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες τρεις ημέρες γίνεται αγώνας ταχύτητας στον ΑΔΜΗΕ και στην κατά 100% θυγατρική «Αριάδνη», προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΚΗΜΔΗΣ ο μεγάλος διαγωνισμός.

Η προχειρότητα με την οποία προκηρύχθηκε έργο 1 δισεκατομμυρίου προκύπτει από το γεγονός ότι διαπίστωσαν, μετά την ανακοίνωση, πως η «Αριάδνη» δεν έχει καν κωδικό στο ΚΗΜΔΗΣ. Συνεπώς, πρέπει πρώτα να ανοίξει κωδικό και στη συνέχεια να δημοσιευθεί η προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού, όπως ορίζει η νομοθεσία. Στον ΑΔΜΗΕ τρέχουν, γιατί έχουν ούτως ή άλλως δώσει ασφυκτικές προθεσμίες για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, οι προσφορές θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στις 8 Ιουλίου, αν και θεωρείται σίγουρη η παράταση από στελέχη της αγοράς ενέργειας.

Η υπόθεση με την καθυστέρηση δημοσίευσης στο ΚΗΜΔΗΣ φέρνει στην επιφάνεια και άλλες περιπτώσεις διαγωνισμών του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες, δημοσιεύονται με καθυστέρηση. Οι καθυστερήσεις δεν είναι πάντα τυχαίες -υποστηρίζουν ορισμένοι κακεντρεχείς-, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι.

Ταυτόχρονα, κυκλοφορούν έντονες φήμες πως η διορισμένη από την κυβέρνηση (και καλοπληρωμένη σε σχέση με την εμπειρία και την τεχνογνωσία των συγκεκριμένων προσώπων) διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επιχειρεί να εξασφαλίσει πολυετή παράταση της θητείας της, με κάλυψη των Κινέζων της State Grid, που ελέγχουν μειοψηφικό ποσοστό, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Αποζημιώσεις

Ουσιαστικός στόχος δεν είναι, βέβαια, η παραμονή τους σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, αλλά η διεκδίκηση παχυλών αποζημιώσεων. Πάντως, αρκετοί εντός του ΑΔΜΗΕ δεν συνδέουν την επικείμενη επίσκεψη ανώτατων στελεχών στο Πεκίνο με τέτοιες επιδιώξεις.
Την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Κρήτης – Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915.000.000 ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022. Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600.000.000 ευρώ) αφορά τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2×500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών. Τα υπόλοιπα έργα αφορούν τεχνολογικά και άλλα συστήματα για τη διασύνδεση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα