ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Θλιβερό το γεγονός ότι το 40% δεν ψήφισεΑπό τον
Παναγιώτη Κωστόπουλο*

Αλλη μια εκλογική μάχη έλαβε τέλος. Τα συμπεράσματα είναι αρκετά. Θα περιοριστώ στα βασικά, λόγω έλλειψης χώρου.

Κατά γενική ομολογία, ο ηττημένος των εκλογών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, παρότι υπέστη ήττα με 10 μονάδες διαφορά από την πρώτη Ν.Δ., σε απόλυτους αριθμούς έχασε μόλις 180.000 ψήφους. Λέω «μόλις», γιατί με τη συνολική καταστρεπτική πολιτική του έπρεπε να απολέσει πολύ περισσότερους ψηφοφόρους. Η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου εξαργύρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την υπερπροβολή της στα μέσα ενημέρωσης και την ευκολοπιστία του κόσμου.

Το κόμμα του Βαρουφάκη, ο οποίος προτίμησε να είναι υποψήφιος στη Γερμανία, ελπίζοντας (λανθασμένα) ότι, λόγω χαμηλότερου εκλογικού μέτρου, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί, οριακά δεν έβγαλε έδρα. Ομως, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι το 3% που ψήφισε το κόμμα εμμέσως επιβράβευσε τα πεπραγμένα του στο καταστροφικό διάστημα της θητείας του ως υπ. Οικονομικών.

Το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛ. σχεδόν εξαϋλώθηκαν, πληρώνοντας τη στήριξη που παρείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την προδοσία της Μακεδονίας. Δεν θα λείψουν από την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά στην Ιστορία θα γραφτούν, και μάλιστα στις μαύρες σελίδες της. Αντίθετα, δεν επιβραβεύτηκε η στάση της Eνωσης Κεντρώων στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε ότι 30.000 πολίτες ψήφισαν τον Σώρρα, 50.000 τον Ψινάκη, ενώ σημαντικό είναι αθροιστικά το ποσοστό που έλαβαν τα κόμματα τα οποία δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτή (21%).

Μια ευρύτερη ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι πλέον υπάρχει αρκετός χώρος στα δεξιά της Ν.Δ. Οσο αυτή θα μετατοπίζεται προς το Κέντρο τόσο αυτός ο χώρος θα αυξάνεται, αν και για να γλιτώσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω της.

Το ποσοστό του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, για τους γνωρίζοντες, δεν αποτελεί έκπληξη. Οι 40.000 χειραγωγημένοι ψήφοι από την Τουρκία ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ένα απόστημα στον εκλογικό χάρτη που, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, με τις ανάλογες συμμαχίες και το σχετικό σπρώξιμο από διάφορα κέντρα, θα «σπάσει» με άγνωστες συνέπειες. Ας προσθέσουμε εδώ και τις 6.500 ψήφους που έλαβε το φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αποχή του 40%. Αυτό σημαίνει ότι 4 στους 10 ψηφοφόρους δεν ήθελαν να πάνε να ψηφίσουν ούτε το «λιγότερο κακό». Μάλιστα, είναι πιο απογοητευτικό ότι δεν ήθελαν να ψηφίσουν σε καμία από τις τέσσερις κάλπες. Οπως και να ‘χει, παραμένει θλιβερό φαινόμενο.

*Ιδιωτικός υπάλληλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα