Νέα μνημονιακά μέτρα προ των πυλών

Απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση δαπάνης για τις συντάξεις και αυστηρότερο πλαίσιο για τις 120 δόσεις αξιώνουν οι δανειστέςΟλοταχώς προς νέα μνημονιακά μέτρα οδηγείται η χώρα! Oπως προκύπτει από το προσχέδιο της Eκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 3η αξιολόγηση, η οποία επισήμως αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, οι δανειστές αξιώνουν -μεταξύ άλλων- απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ανατίμηση των αξιών των ακινήτων και αυστηρότερο πλαίσιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα για ανακούφιση των φτωχότερων, που ψηφίστηκαν και από τη Ν.Δ. στη Βουλή, αφήνουν να εννοηθεί ότι στο κατώφλι βρίσκεται και μια δεύτερη, συμπληρωματική δέσμη μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικές παροχές «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και μετά».

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή ήδη εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα προκαλούν «μαύρη τρύπα» 1,8 δισ. ευρώ για φέτος και επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ το 2020. Αν στο τελικό κείμενο επιβεβαιωθούν όσα διέρρευσαν χθες, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και αυτή που θα προκύψει από τις κάλπες θα βρεθούν αντιμέτωπες με σωρεία «κόκκινων χαρτών» για καθυστερήσεις στα μέτωπα της αξιολόγησης, αλλά και νέες αυστηρές υποδείξεις των δανειστών, οι οποίοι ζητούν:

• να απολυθούν 1.550 προσωρινοί και μετακλητοί υπάλληλοι οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, προσλήφθηκαν καθ’ υπέρβαση των συμφωνημένων ορίων, φέρνοντας ξανά το Δημόσιο στο στόχαστρό τους,

• την ευθυγράμμιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κάτι που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020,

• την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, και

• μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, οι οποίες, όπως παρατηρούν, «έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά».

Ταυτόχρονα, οι δανειστές δηλώνουν τη διαφωνία τους για τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν, όπως η 13 σύνταξη, οι συντάξεις χηρείας και η μείωση στον ΦΠΑ τροφίμων, κάνοντας λόγο για πηγή ανησυχίας. Στο ίδιο κλίμα, διαπιστώνουν ότι οι πρόσφατες μισθολογικές αυξήσεις προκαλούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Κίνδυνος από τις παροχές

Σημειώνουν δε ότι το πρόγραμμα των 120 δόσεων αλλάζει προηγούμενη μεταρρύθμιση του 2013 και ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εσόδων, ενώ προκαλεί κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών. Προσθέτουν, ακόμα, ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου παραμένει απογοητευτική. Αναφορικά, εξάλλου, με τους στόχους των πλεονασμάτων, η επιτροπή εκτιμά ότι το πακέτο Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το 2019 και μετά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα