Ζέρβας: «Μπορώ να συνεργαστώ με όλους»!

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας στέλνει ενωτικό μήνυμα για το καλό της πόλης και μας αποκαλύπτει τα σχέδιά τουΣυνέντευξη στον
Νίκο Πετρουλάκη

Η έκπληξη των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών λέγεται Κωνσταντίνος Ζέρβας και είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος από την 1η Σεπτεμβρίου παίρνει στα χέρια του τη διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, έχοντας σχέδιο και όραμα. Η «δημοκρατία» ζήτησε από τον κ. Ζέρβα να μιλήσει για τους στόχους και τις φιλοδοξίες του. Δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και καταθέτουμε τις απαντήσεις του για τις πρώτες εκτιμήσεις σας…

Το ποσοστό-ρεκόρ 67% που πήρατε τι σημαίνει για εσάς; Φαίνεται πεντακάθαρα ότι σας ψήφισαν από όλους τους συνδυασμούς…
Οσο μεγαλύτερη η στήριξη, όσο μεγαλύτερη η αποδοχή τόσο μεγαλύτερη και η ευθύνη. Η ισχυρή εντολή που μας έδωσε ο λαός της Θεσσαλονίκης σημαίνει ταυτόχρονα πως υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες όλων όσα μας στήριξαν και μας ανέθεσαν αυτό το έργο. Ταυτόχρονα το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί τη θέληση της πόλης να βάλει σε προτεραιότητα τα δικά της προβλήματα, τα δικά της ανοιχτά ζητήματα. Σημαίνει πως η αυτοδιοικητική ατζέντα μπορεί να κινητοποιήσει, μπορεί να εμπνεύσει. Επίσης, το γεγονός ότι μας ψήφισαν στον δεύτερο γύρο ψηφοφόροι άλλων συνδυασμών μαζικά σημαίνει ότι ήρθε ο καιρός των συνθέσεων, ήρθε ο καιρός των συνεργασιών. Το δικό μας ενωτικό μήνυμα εκεί αποσκοπεί. Να φτάσουμε στις βέλτιστες λύσεις μέσα από συναίνεση, συνέργειες και σύνθεση. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε.

Πώς θα ξεπεράσετε το πρόβλημα των μόλις επτά συμβούλων που δεν σας δίνει τη δυνατότητα άνετης διοίκησης του δήμου;
Η πρότασή μας ήταν αυτοδιοικητική και ανεξάρτητη, γεγονός που μας δίνει την απαραίτητη ευελιξία και ευρυχωρία να προχωρήσουμε σε συνθέσεις. Το νέο σύστημα σίγουρα συνιστά πρόκληση, καθώς για πρώτη φορά οι δήμοι θα διοικηθούν με απλή αναλογική. Από την άλλη, μην ξεχνάτε πως ο δήμαρχος εκλέγεται για τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει πρόταση μομφής, ούτε ψήφος εμπιστοσύνης. Ο δήμαρχος έχει αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Η πιθανότητα τροποποιήσεων των εισηγήσεων της διοίκησης από το δημοτικό συμβούλιο δεν με φοβίζει. Το αντίθετο, αντιμετωπίζω αυτό το ενδεχόμενο ως μία ευκαιρία βελτιστοποίησης των αποφάσεών της. Με αυτόν τον τρόπο χτίζονται η συνεργασία και οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είμαι σίγουρος ότι επιθυμεί την επίλυση ζητημάτων όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η ευταξία της πόλης. Ζητήματα αμιγώς αυτοδιοικητικά, χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, χωρίς λόγο ανέξοδων συγκρούσεων.

Μπορείτε να συνεργαστείτε με τον Νίκο Ταχιάο που έχει 11 συμβούλους ή με τον Γιώργο Ορφανό;
Είναι προφανές ότι όχι μόνο μπορώ αλλά και θέλω να συνεργαστώ με ανθρώπους από όλους τους συνδυασμούς. Ολοι οι επικεφαλής των συνδυασμών μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και αυτό περιμένω από εκείνους.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες από τη στιγμή που θα αναλάβετε και ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης;
Η καθημερινότητα του πολίτη είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Ψηλά στην ατζέντα μου βρίσκεται το ζήτημα της καθαριότητας, το σοβαρότερο ίσως ζήτημα για την πόλη. Δεσμεύτηκα ότι θα αναλάβω προσωπικά τις αρμοδιότητες και την ευθύνη της καθαριότητας, για να σηματοδοτήσω ακριβώς αυτή τη νέα ιεράρχηση των ζητημάτων. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019 και στη συνέχεια ξεδιπλώνουμε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας.

Ποια είναι τα μεγάλα έργα που θα διεκδικήσετε για την πόλη;
Η Θεσσαλονίκη για χρόνια έμεινε πίσω σε ζητήματα υποδομών και μεγάλων έργων. Επειτα από χρόνια πλησιάζει η στιγμή που ορισμένα από αυτά ολοκληρώνονται και αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Αναφέρομαι στο μετρό, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στους κόμβους της περιφερειακής οδού. Φαίνεται να ξεκλειδώνουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ, να υπάρχουν σχέδια για ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο στον Θερμαϊκό, για δημιουργία νέου γηπέδου στην Τούμπα και για παρεμβάσεις στη δυτική είσοδο της πόλης. Δικός μου στόχος είναι να μη χάσει άλλα χρόνια η Θεσσαλονίκη λόγω υστέρησης και αναποφασιστικότητας. Θα διεκδικούμε πάντα ό,τι της αναλογεί.

Θα μπορεί ο Σαλονικιός να προχωρήσει άνετα στην πλατεία Αριστοτέλους όπου κυκλοφορούν διάφοροι παράνομοι; Θα ενεργοποιήσετε τη Δημοτική Αστυνομία;
Επέμεινα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου καμπάνιας στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και στην οδό, καθώς θεωρώ απαράδεκτη εικόνα τη σημερινή. Δεν είναι ανεκτό ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης, το καμάρι της πόλης, ο δρόμος του Εμπράρ, να έχει τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης. Οπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη έχει μία διάσημη πλατεία, ένα meeting point για κατοίκους και επισκέπτες, που ταυτίζεται με την ίδια την πόλη, έτσι και η πλατεία Αριστοτέλους θα αναβαθμιστεί. Θα προχωρήσουμε σε ανοιχτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ώστε να υπάρξει μία πλήρως λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή της με πρόβλεψη για πολλές χρήσεις. Μια νέα Αριστοτέλους θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στο εμπόριο και στην αγορά της. Είναι για εμάς στοίχημα και θα το κάνουμε.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, θα υπάρξει στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., καθώς το θέμα με απασχολεί και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μου. Θα ενισχυθεί η Δημοτική Αστυνομία και ταυτόχρονα, κερδίζοντας τη μάχη της ευταξίας στην πόλη, μειώνουμε τον χώρο για την παραβατικότητα. Καθαριότητα, φωτισμός, εμπορική κίνηση και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου αποτρέπουν το έγκλημα.

—-

Ετοιμη για εθνικές εκλογές η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για την ομαλή διεξαγωγή των εθνικών εκλογών έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες θα προετοιμαστούν, αρχής γενόμενης από την προκήρυξή τους.

Οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναμένουν και τους νέους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους στις 30 Απριλίου 2019 έγινε και αναθεώρηση των στοιχείων. Επίσης, οι αρμόδιοι υπεύθυνοι εκπονούν ήδη τις εισηγήσεις για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, ενώ σε χθεσινή συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έγινε αναφορά και στις πιστώσεις για την προμήθεια εκλογικού υλικού.

«Θεωρούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και είναι η πρώτη φορά που έχουμε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από μια τόσο βαριά διαδικασία, αμέσως μετά εθνικές εκλογές» είπε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της περιφέρειας Πόπη Μπαλλά. Για τον νέο εκλογικό κατάλογο είπε πως αναμένονται αλλαγές στο εκλογικό σώμα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα