Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάπτυξη

Πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες, διαμορφώθηκε στο 1,3% το α’ τρίμηνο – Πτώση και της κατανάλωσης, παρά τις παροχέςΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να τονώσει την περιβόητη ανάπτυξη και να κλείσει τον φαύλο κύκλο της οικονομικής καχεξίας αποτυπώνουν εύγλωττα τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,3%, αισθητά χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ενώ τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες αποδίδει η υποχώρηση της κατανάλωσης. 

Από τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ (40,092 δισ. ευρώ, έναντι 40,663 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). 

Ο σχετικός δείκτης μάλιστα επιδεινώνεται, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μοίρασε κοινωνικό μέρισμα και αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς και 13η σύνταξη και σειρά επιδοματικών παροχών με το «πακέτο Τσίπρα».

Πρακτικά, δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι μέσοι φορολογούμενοι έχουν λυγίσει υπό το βάρος των διαρκών και ανελέητων φοροεπιδρομών, που εξανέμισαν το πενιχρό τους εισόδημα, και κόβουν από όπου μπορούν προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις επείγουσες βιοτικές τους ανάγκες και τις βαριές υποχρεώσεις της Εφορίας. Το γενικότερο κλίμα, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι δύσκολο να αλλάξει.

Το περιβόητο «ελατήριο» του Τσίπρα, με απλά λόγια, δεν εκτινάχθηκε, και η οικονομία παρέμεινε καθηλωμένη στο έδαφος. Αντίθετα δε από ό,τι ανέμενε το οικονομικό επιτελείο, ώστε να απαντήσει πειστικά στην κριτική των δανειστών περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τα πρόσφατα μέτρα ανακούφισης και τις πρωθυπουργικές παροχές, η χρονιά ξεκινά με άκρως αρνητικούς οιωνούς. 

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος και οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν έθεταν τον πήχη οριακά χαμηλότερα, στο 2,2%. Αφετέρου, Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ έχουν εκτιμήσει ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα πλησιάζει στο 1,9%. 

Είχε προηγηθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5% το 4ο τρίμηνο του 2018, από 2,1% το 3ο τρίμηνο. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 1ο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είχε επιτευχθεί ανάπτυξη 2,6%, δηλαδή διπλάσια από αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα, αλλά στο σύνολο του 2018 η ανάπτυξη υποχώρησε στο 1,9%.

Αποτυχία

Το 1,3% θεωρείται απογοητευτικό όχι μόνο επειδή επιβεβαιώνει την αποτυχία του δυνατού χαρτιού της κυβέρνησης, αλλά και διότι δυσχεραίνει τη συζήτηση με τους δανειστές για το εύρος του δημοσιονομικού «ανοίγματος», το οποίο, όπως υποστηρίζουν, οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Στο επίπεδο των τριμηνιαίων μεταβολών: 

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018. Μεγάλη είναι η πτώση στην κατανάλωση της Γενικής Κυβέρνησης (-5%) και οριακά θετική αυτή των νοικοκυριών (0,2%).

Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 εμφάνισαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα