Σεραφείμ: «Βόμβα» ο νέος Ποινικός Κώδικας

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η κυβέρνηση εξοπλίζει φονταμενταλιστές υπέρ της θρησκευτικής βίας»Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας θέλουν να αφήσουν «παρακαταθήκη» η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές, φέρνοντας στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται προσκολλημένο σε μια επικίνδυνη ιδεοληψία, που παρερμηνεύει τον υφιστάμενο Ποινικό Κώδικα και τις ποινές του για την κακόβουλη βλασφημία, την καθύβριση θρησκευμάτων και την περιύβριση νεκρών. Οι προειδοποιήσεις της Εκκλησίας και νομικών και θεσμικών παραγόντων ήταν έντονες, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του επιτέθηκε χθες με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σεραφείμ χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση εν αποδρομή γκρεμίζει τη θρησκευτική και κοινωνική ειρήνη και αφρόνως “εξοπλίζει” φονταμενταλιστές για θρησκευτική αυτοδικία και διάλυση της κοινωνικής συνθήκης». Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Πειραιώς, «η κυβέρνηση εγκληματεί εκ προθέσεως, ικανοποιούσα τις αδόκιμες και ανερμάτιστες ιδεοληψίες και εμμονές της, καταργούσα τα άρθρα 198, 199 και 201 που αφορούν την κακόβουλη βλασφημία, την καθύβριση θρησκευμάτων και την περιύβριση νεκρών, διατηρούσα τη διάταξη του άρθρου 200 για τη διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων». 

Ως νομικός και δικηγόρος, ο κ. Σεραφείμ αποδομεί τη νομική ερμηνεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι «στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης. Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται. Η σκέψις αυτή είναι η πλήρης διαστρέβλωση της νομικής πραγματικότητος». Μάλιστα, ο μητροπολίτης Πειραιώς προειδοποιεί: «Ολοι όσοι συμπράξουν στην κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων, από τον κάθε βουλευτή έως τον εξοχότατο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στιγματίζονται από τώρα ως ηθικοί αυτουργοί της κακουργηματικής θρησκευτικής αυτοδικίας, γεγονός που ειλικρινώς απεύχομαι και εκ προοιμίου εντόνως καταδικάζω, στην οποία αναποδράστως θα οδηγηθούν τα πράγματα, διότι θα συντριβεί η θρησκευτική ειρήνη της χώρας και θα οδηγηθούμε στο τραγικό έγκλημα αποσαθρώσεως της κοινωνικής συνοχής». 

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Πειραιώς, «η κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων με τη συγκεκριμένη νομική causa αποδεικνύει τη μανία κατεδαφίσεως του νομικού μας πολιτισμού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιβεβαιώνει την άποψη ότι συνδέεται αρρήκτως με φθοροποιά στοιχεία που επιδιώκουν την κοινωνική αποσάθρωση και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού».

Το νομοσχέδιο αυτό, εάν τελικά ψηφιστεί και εφαρμοστεί, μπορεί να ανοίξει μια επικίνδυνη «κερκόπορτα» για την κοινωνική ζωή, καθώς τα κρούσματα βίας με θρησκευτικό υπόβαθρο δεν θα τυγχάνουν ποινικού ελέγχου και τιμωρίας. Τι διαφυλάσσει ο υφιστάμενος Ποινικός Κώδικας; Τιμωρεί την κακόβουλη βλασφημία, δηλαδή δεν επιτρέπεται να βρίζει ή να προσβάλλει κανείς τον Θεό οποιασδήποτε θρησκείας. Τα παραδείγματα πολλά: η εισβολή κουκουλοφόρων αναρχικών σε εκκλησίες την ώρα της θείας λειτουργίας, όπως στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά τον Αύγουστο του 2016, ή η εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στον Ναό του Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, ο Π.Κ. τιμωρεί την κακόβουλη καθύβριση κάθε γνωστής θρησκείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσβολή του αγίου Παϊσίου από το προφίλ Γέροντας Παστίτσιος στο facebook». 

Επίσης, στο ίδιο κεφάλαιο τιμωρούνται η περιύβριση νεκρών, η βεβήλωση τάφων, ο βανδαλισμός μνημάτων και νεκρών σωμάτων ή οι ρατσιστικές επιθέσεις, όπως σβάστικες σε εβραϊκά νεκροταφεία ή μουσουλμανικά σύμβολα σε χριστιανικούς τάφους ή αφίσες που περιυβρίζουν δημόσια νεκρούς. Επίσης, διαφυλάσσει, μεταξύ άλλων, με απειλή ποινής τη βεβήλωση νεκρών σωμάτων και την τυμβωρυχία μνημάτων.

—-

Βέλη δικηγόρων κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη

Απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της χαρακτηρίζουν οι δικηγόροι την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει γύρω από την επιλογή της νέας ηγεσίας της, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων.

«Οποια πολιτική ή άλλη αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα αυτό προσβάλλει την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Μάλιστα, όπως εύστοχα επισημαίνουν οι δικηγόροι, η πολιτική διελκυστίνδα, που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τη δυνατότητα ή μη της κυβέρνησης να επιλέξει, στην παρούσα συγκυρία, την ηγεσία της Δικαιοσύνης «δημιουργεί στην κοινωνία την εντύπωση ότι το κυρίως ζητούμενο είναι το δικαίωμα επιλογής των αρεστών και όχι κατ’ ανάγκην των αρίστων». Οπως τονίζουν οι δικηγόροι, το σύνολο σχεδόν της νομικής κοινότητας, επισταμένως και διαχρονικά, έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, «ώστε να διασφαλίζονται η αξιοκρατική επιλογή και η ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση και συναίνεση, που θα θωρακίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενός από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή στρέφεται κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ενέταξε το κρίσιμο αυτό ζήτημα στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, «παρότι είχαν κατατεθεί σχετικές προτάσεις». Γι’ αυτό και, κατά τους δικηγόρους, «ευθύνεται για τη διαιώνιση μιας διαδικασίας επιλογής που επιτρέπει την ανάπτυξη σκέψεων που αδικούν και τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

—-

Μύδροι των εισαγγελέων για τη μείωση ποινών και τις αθρόες αποφυλακίσεις που έρχονται

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια κρούουν οι εισαγγελείς της χώρας, εξαπολύοντας μύδρους για τις αθρόες αποφυλακίσεις που φέρνουν τα νομοσχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τα οποία κατατέθηκαν τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή.

Μάλιστα, οι εισαγγελείς ζητούν την άμεση απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων, καταγγέλλοντας τα νέα νομοθετήματα για υπέρμετρη επιείκεια, αναφορικά τόσο με τη μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα όσο και με τη μείωση στις προβλεπόμενες ποινές. Οπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, τα νέα νομοθετήματα εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ καλλιεργούν εύλογο αίσθημα ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.

Κι αυτό, καθώς, όπως επισημαίνουν, «η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ), αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών, με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρουν παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εισαγγελικό κλάδο, οι υπό ψήφιση αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που αφορούν την ποινική αντιμετώπιση εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου, αλλά και η υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας «θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημόσιου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς».

Οπως επισημαίνει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι οι εισαγγελείς έλαβαν μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης για τους νέους κώδικες και επεσήμαναν τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τις αλλαγές στα εν λόγω νομοθετήματα, «οι βελτιωτικές προτάσεις τους δεν εισακούστηκαν». «Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων» καταλήγουν οι εισαγγελείς, θεωρώντας χρέος τους να γνωστοποιήσουν στους βουλευτές αλλά και στους πολίτες τον ασκό του Αιόλου που, κατά την κρίση τους, θα ανοίξει η ψήφιση των νομοσχεδίων.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα