Οι Βρυξέλλες βάζουν την Ιταλία (ξανά) στη «μέγκενη»

Η Κομισιόν άνοιξε χθες τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων λόγω του χρέους και της δημοσιονομικής πολιτικής της ΡώμηςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Την Ιταλία στη… γωνία αποφάσισαν να βάλουν ξανά οι Βρυξέλλες, που εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πως οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν σαφές μήνυμα κατά των θεσμών στις πρόσφατες ευρωκάλπες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε χθες τον δρόμο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ιταλίας λόγω του κολοσσιαίου χρέους της και της δημοσιονομικής πολιτικής της (την οποία κρίνει ως μη ορθή, καθώς ενδέχεται να εκθέσει σε σοκ και απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών), ξαναρχίζοντας τη σύγκρουση με τη Ρώμη. Σε μια απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, η Κομισιόν συνιστά την έναρξη «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» σε βάρος της Ρώμης, για την οποία -πέραν όλων των υπόλοιπων αυθαιρεσιών- δεν μπήκε ούτε για τους τύπους στη διαδικασία να συνυπολογίσει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του -αρεστού- κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD). 

Η πίεση των Βρυξελλών ήρθε να αναδείξει και μια μικρή, αλλά αισθητή διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τον Λουίτζι ντι Μάιο να κρατά πιο μετριοπαθή στάση από τον συγκυβερνώντα Ματέο Σαλβίνι.

Καταγγελία

Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) κατήγγειλε χθες ως «πολύ εύκολο» το άνοιγμα από τις Βρυξέλλες μιας διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της κυβέρνησης και τόνισε πως προτίθεται να συζητήσει υπεύθυνα με τους θεσμούς «για να οικοδομήσουμε και όχι για να καταστρέψουμε». 

Η Λέγκα, από την άλλη πλευρά, επέμεινε πως ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πρέπει να υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες με την Κομισιόν, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε πως η μείωση φόρων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το εθνικό χρέος. 

Η «La Repubblica» σχολίαζε χθες πως η διαδικασία θα κινηθεί «επί παραβάσει» σε βάρος της Ρώμης, ενώ αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοσιονομικές περικοπές ύψους 3 ως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων. Αναλυτές αναφέρουν πάντως πως ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης σχετίζεται με το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αντιληφθεί πλέον πως οι πολιτικοί κίνδυνοι (όπως το Brexit) ενδέχεται να θέσουν τέλος στα 24 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης της Ε.Ε., και η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή -για πολιτικούς λόγους- ο ευκολότερος αποδιοπομπαίος τράγος για να πληρώσει τη ζημιά. 

Θέση για το ζήτημα πήρε σαφώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνοντας πως το χρέος της Ιταλίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ επί του θέματος θα τοποθετηθεί εκτενώς η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα