Οι συριζαίοι σφάζονται ποιος θα καταθέσει πρώτος τα ρουσφέτια

«Στα κάγκελα» οι κυβερνητικοί βουλευτές μετά την ανακοίνωση Φάμελλου ότι απορρίπτονται οι τροπολογίες που κατέθεσανΤσακώνονται μεταξύ τους οι συριζαίοι υπουργοί και βουλευτές για τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, προκαλώντας θυμηδία με την κατρακύλα της κυβέρνησης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη προκήρυξη εθνικών εκλογών. Η μεν κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «φρένο» στις τακτοποιήσεις που προτείνουν οι βουλευτές, προσπαθώντας, έστω για τα μάτια του κόσμου, να κρατήσει τα προσχήματα, οι δε βουλευτές διαμαρτύρονται, αντιλαμβανόμενοι ότι θα πάνε πίσω στις εκλογικές τους περιφέρειες με άδεια χέρια. Ολα ξεκίνησαν όταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι «δεν θα γίνουν δεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες, αυτό αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών, που δεν φάνηκε να γνωρίζουν -τουλάχιστον όχι όλοι- την απόφαση από τα «κεντρικά». 

Το… λάβαρο της επανάστασης σήκωσε ο Μάκης Μπαλαούρας, που τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να μη συζητηθούν οι τροπολογίες των βουλευτών. Είμαστε κι εμείς εδώ, που νομοθετούμε». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις πολλών άλλων βουλευτών, όπως των Ηλία Καματερού, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, Κατερίνας Ιγγλέζη, Ευαγγελίας Καρακώστα, αλλά και του Σάκη Παπαδόπουλου, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως «δεν γίνεται να θεωρούμε πως ώριμο είναι ό,τι σκέφτονται οι υπουργοί και μη ώριμο όσα σκεφτόμαστε εμείς».

Οι υπουργοί

Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να «βάλει χέρι» στους «αντάρτες», λέγοντας πως πρέπει προστατευθούν η κυβέρνηση και η Βουλή από την… κακοπροαίρετη κριτική. Τους κάλεσε μάλιστα να απευθυνθούν στους υπουργούς, για να εισαχθούν οι τροπολογίες ως υπουργικές (!) μέχρι το κλείσιμο της Βουλής. Δεκτές έγιναν, ωστόσο, οι τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσαν υπουργοί, όπως ο Γιώργος Σταθάκης -για τους δασικούς χάρτες- και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – για την παράταση συμβάσεων και αποσπάσεων δημοσίων υπαλλήλων. Η τελευταία υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, απορρίπτοντας την κριτική περί «τακτοποιήσεων», ενώ το ίδιο έπραξε και ο Αλέξης Χαρίτσης, υπερασπιζόμενος την τροπολογία για την παράταση συμβάσεων σε εργαζομένους στους δήμους που έχουν καταταγεί στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για ρουσφέτι, αλλά για μια πρόβλεψη ώστε να μην τεθεί θέμα υγιεινής ή καθαριότητας στους δήμους εν μέσω καλοκαιριού.

Οσο για τις 15 βουλευτικές τροπολογίες που απορρίφθηκαν, αυτές αφορούν μια σειρά από θέματα, όπως η παράταση προθεσμίας διόρθωσης αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, η πρόσληψη συμβασιούχων στα ΚΕΣΥ, η οριοθέτηση μικρών υδατορεμάτων κ.ά. Το παραπάνω κωμικοτραγικό σκηνικό, με τους μεν και τους δε να… πλακώνονται για τα ρουσφετάκια της κάλπης, έγινε απουσία της αντιπολίτευσης, καθώς η Ν.Δ. δεν παρέστη, ενώ αποχώρησαν καταγγέλλοντας η ΔΗ.ΣΥ., το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Εξαίρεση αποτέλεσε το Ποτάμι, που παρέμεινε, με την Αντιγόνη Λυμπεράκη να τονίζει ότι «δεν είμαστε αργόμισθοι, θα είμαστε εδώ μέχρι να κλείσει η Βουλή». 

Το κερασάκι στην τούρτα του πολιτικού σουρεαλισμού έβαλε πάντως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος -αφού το κόμμα του είχε ήδη αποχωρήσει- παρακολουθούσε την εσωκομματική κόντρα από τα… θεωρεία μαζί με τους ανήλικους μαθητές που επισκέφθηκαν τη Βουλή.

—-

Πέρασαν διατάξεις για δασωθέντες αγρούς και παρατάσεις στους δασικούς χάρτες

Με τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες, τους δασωθέντες αγρούς και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών διανθίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους. Από τη στιγμή που το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις και την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων δεν θα συζητηθεί -κατά τα φαινόμενα- στην Ολομέλεια της Βουλής, το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε αυτούσιες κάποιες από τις λοιπές διατάξεις και τις ενσωμάτωσε ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια, το οποίο ψηφίστηκε τελικά χθες το απόγευμα.

Μία από αυτές αφορούσε τη συνένωση οικοπέδων διαφορετικών ιδιοκτητών προς τον σκοπό δημιουργίας άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος την κατέθεσε το μεσημέρι και την απέσυρε λίγο πριν από την ψήφισή της!

«Εχετε στα χέρια σας τις δύο πολεοδομικές ρυθμίσεις, που κατατίθενται ως υπουργική τροπολογία. Η μία αφορά το κατεπείγον θέμα της μετεγκατάστασης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών από το Ελληνικό σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στην Ανάβυσσο. Τη ρύθμιση αυτή, που είναι κατεπείγουσα για να απελευθερωθεί το Ελληνικό, την κρατάω. Αποσύρω την άλλη διάταξη (σ.σ.: για τη συνένωση οικοπέδων), που είναι επίσης ώριμη με έγκριση και μετά από μακρά περίοδο από το ΣτΕ. Είναι το πρώτο άρθρο της τροπολογίας, το οποίο μπορεί να επανέλθει, παρά την ωριμότητά του και την ευρύτερη συναίνεση που έχει, μιας και επιλύει σοβαρά προβλήματα» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν παρατείνεται έως τις 30 Αυγούστου η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης κατά των δασικών χαρτών για όλες εκείνες τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από τις 19 Οκτωβρίου 2018 έως και την 1η Μαρτίου 2019. Πρόκειται για περιοχές των Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κυκλάδων, Δράμας, Κοζάνης και Μαγνησίας. Με άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης έκτασης δάσους έως 30 στρεμμάτων για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Πρόκειται για εκτάσεις που ονομάζονται δασωμένοι αγροί, οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν δασική βλάστηση. Φθάνουν τα 3.500.000 στρέμματα στο 51% της χώρας όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου για το ειδικό σχέδιο δράσης πρόληψης δασικών πυρκαγιών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπερασπίστηκε τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις, λέγοντας ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ειδικό σχέδιο είναι τριετές, θα χρηματοδοτηθεί με 138.000.000 ευρώ, προβλέποντας την πρόσληψη 200 μόνιμων δασολόγων και δασοπόνων μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και την πρόσληψη 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία με συμβάσεις έργου.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα