«Βόμβα» ΗΠΑ για σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία

«Κάνουμε τα πάντα για την αποφυγή της» λέει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προτρέπει σε προσέγγιση τις δύο πλευρέςΜεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φοβάται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με δήλωση «βόμβα» που έκανε η υπεύθυνη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Γιούρι Κιμ, είναι πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση. Η αναφορά αυτή έγινε, μάλιστα, τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επαφές ανώτατου επιπέδου, με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. 

Μιλώντας στο 35ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα στην Ουάσινγκτον, η Αμερικανίδα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι αρμόδια για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, σημείωσε: «Ευελπιστούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε πως οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν… Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιου είδους σύγκρουση». 

Η Γιούρι Κιμ προέτρεψε μάλιστα την Ελλάδα να συνεχίσει την προσέγγισή της με την Τουρκία στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν και αναγνώρισε πως υπάρχει σκεπτικισμός.

Συνεργασία

«Το ίδιο έχουμε κάνει και με την άλλη πλευρά. Εχουμε πιέσει τους Τούρκους να προσεγγίσουν τους Ελληνες με ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο» είπε. Η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ.

«Οι τρεις πλευρές πρέπει πλέον να εργαστούν για την υλοποίηση όλων αυτών των πρακτικών πτυχών της συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει» είπε η Γιούρι Κιμ και πρόσθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση με την οποία κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε σχεδόν αμέσως μια δήλωση σχετικά με αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε να ικανοποιήσει τους φίλους μας στην Αθήνα και τη Λευκωσία, και αρκετά ισχυρή, ώστε εκείνοι που έπρεπε να την ακούσουν στην Αγκυρα να τη λάβουν υπόψη τους».

—-

Πρόκληση με υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι

Επειτα από δύο ημέρες αποχή από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, η τουρκική αεροπορία επέστρεψε χθες δριμύτερη, με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και πτήση πάνω από ελληνικό νησί.

Συγκεκριμένα χθες, στις 11.01 το πρωί, ένα τουρκικό F-16 εισήλθε παράνομα στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 26.000 ποδών. Της υπερπτήσης ακολούθησαν μαζικές είσοδοι στο FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Συνολικά έγιναν 46 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις, ενώ όλα τα αεροσκάφη της Τουρκίας που μπήκαν στο Αιγαίο έφεραν όπλα. Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Η αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο χθες ήρθε μετά τη διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας της αεράμυνας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αντιαεροπορικά συστήματα και των τριών κλάδων των Ενοπλων Δυνάμεων, αεροσκάφη και σταθμοί αεροπορικού ελέγχου ενεργοποιήθηκαν. Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ήταν η εξέταση του χρόνου ετοιμότητας και αντίδρασης των συστημάτων αεράμυνας σε όλη την επικράτεια.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα