Τέλος εποχής για το Γάλα Βλάχας!

Υστερα από 45 χρόνια κλείνει το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας. Η απόφαση της ΔΕΛΤΑ και τι θα γίνει με τους 82 εργαζομένους

Λουκέτο» ύστερα από 45 χρόνια λειτουργίας βάζει το εργοστάσιο που παράγει το Γάλα Βλάχας στο Πλατύ Ημαθίας. Η ΔΕΛΤΑ, που ανήκει στον όμιλο Vivartia, αποφάσισε να διακόψει άμεσα την παραγωγή του εβαπορέ γάλακτος στην Ελλάδα, καθώς η κάθετη πτώση που γνωρίζει η αγορά του εβαπορέ στην ελληνική αγορά έχει επηρεάσει δραστικά τη βιωσιμότητα του εμβληματικού τοπικού σήματος. 

Υποστηρίζει ότι το εργοστάσιο, έπειτα από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού, γι' αυτό η εταιρία βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη. Οσον αφορά τους 82 εργαζομένους, εκπονείται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με ενδιαφερομένους. Ηδη, για την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.

Το κλείσιμο του εργοστασίου δεν μπορεί παρά να συνδέεται και με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που γεννά για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες η αθρόα εισαγωγή φτηνού γάλακτος από χώρες του εξωτερικού. Οι εγχώριες εταιρίες έρχονται αντιμέτωπες τόσο με το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων όσο και με τη σημαντική συρρίκνωση που έχει υποστεί η αγορά γάλακτος, η οποία από το 2013 μέχρι τώρα έχει απολέσει το 27% της αξίας της, το οποίο μεταφράζεται σε 85.000.000 ευρώ. Ισως γι' αυτό οι ελληνικές εταιρίες επιλέγουν να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στις εξαγωγές, αν και ίσως θα έπρεπε να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους εντός των συνόρων.

Το εβαπορέ

Η ΔΕΛΤΑ διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, με μερίδιο αγοράς περί το 30%. Αντίθετα, το μερίδιό της στην κατηγορία του εβαπορέ είναι μόλις 12%. Το γάλα εβαπορέ αποτελούσε για δεκαετίες βασικό προϊόν στην καθημερινή διατροφή της ελληνικής οικογένειας, η δραστηριοποίηση όμως των γαλακτοβιομηχανιών στο φρέσκο γάλα οδήγησε σε δραστική μείωση της κατανάλωσής του. «Τα τελευταία χρόνια, η αγορά στο γάλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς (νέα προϊόντα, φυτικά ροφήματα, νέες γεύσεις, νέα αντίληψη στη διάρκεια ζωής κ.λπ.)» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρία.

Τονίζει ότι το Γάλα Βλάχας θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιό της και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα».