Στο τζαμί για την ψήφο των μουσουλμάνων

Η κυβέρνηση τα παίζει όλα για όλα και στέλνει Γαβρόγλου και Σπίρτζη για… ρεκλάμα στο τέμενος του ΒοτανικούΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στο προεκλογικό παιχνίδι, προς άγραν ψήφων, βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας, όπως φανερώνει η σπουδή των υπουργών Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη να επισκεφθούν σήμερα το μεσημέρι τους χώρους στον Βοτανικό. Η απερχόμενη κυβέρνηση παίζει όλα τα διαθέσιμα χαρτιά εν όψει των εκλογών, ακόμα και αυτό της ψήφου των μουσουλμάνων μεταναστών.

Επειτα από παλινωδίες, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις πολλών ετών το κτίριο στον Βοτανικό είναι σχεδόν έτοιμο, όμως δεν έχει εγκαινιαστεί ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα ως χώρος λατρείας από τους μουσουλμάνους που διαμένουν στην Αττική.

Να επισημάνουμε μια απλή λεπτομέρεια, ότι ούτε ο Κώστας Γαβρόγλου ούτε κάποιος από τους προκατόχους του δεν επισκέφθηκαν ποτέ άλλοτε σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, και όχι βεβαίως προεκλογικά, τον χώρο όταν εξελίσσονταν οι εργασίες μετατροπής του παλιού κτιρίου του Ναυτικού σε τζαμί για τους μουσουλμάνους. Παρ’ όλα αυτά, ο χώρος γίνεται σήμερα το φόντο του ευκαιριακού φωτογραφικού στιγμιοτύπου των δύο υπουργών. Πάντως, ευχάριστο είναι ότι βρήκαν χρόνο έστω και σήμερα να πάνε επί τόπου. Πληροφορίες έφεραν την κυβέρνηση να προγραμματίζει με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια μετά το Πάσχα, τα οποία όμως ουδέποτε τελέστηκαν.

Ο νόμος για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006. Επειτα από παλινωδίες και απίστευτες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις τα έργα άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016. Το κτίριο του τεμένους προϋπήρχε, οπότε δεν κατασκευάστηκε εξαρχής, σε ένα οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων. Είναι μεταλλικό και παλαιότερα λειτουργούσε ως εγκατάσταση του Ναυτικού. Το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας έχει χωρητικότητα 350 ατόμων και, εκτός των χώρων προσευχής, θα έχει βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια), WC ανδρών και WC γυναικών, γραφείο ιμάμη και γραφείο μουεζίνη. Το διοικητικό συμβούλιο επιλέχθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Ο ιμάμης, επίσης, διορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και θα ελέγχεται από το Δημόσιο, με ό,τι θετικό για τον έλεγχο και του τζαμιού σημαίνει αυτό.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά η λειτουργία ενός επίσημου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα υπό την πλήρη εποπτεία του κράτους και όχι εξωχώριων ή ενδοχώριων ύποπτων κέντρων είναι ιδιαίτερα κρίσιμης εθνικής σημασίας. Οι άναρθρες κραυγές του Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος και τώρα πιέζει για το άνοιγμα των οθωμανικών τεμενών της Αθήνας και όχι υπέρ του επίσημου μουσουλμανικού τζαμιού, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Με την έναρξη της λειτουργίας του κρατικού μουσουλμανικού τεμένους της Αθήνας οι περίπου 70 άτυποι και ενδεχομένως παράνομοι χώροι προσευχής μουσουλμάνων θα πρέπει να αδειοδοτηθούν και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλιώς θα πρέπει να βάλουν λουκέτο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα