Παραμένει κακούργημα ο βιασμός!

Διορθωτική διατύπωση του άρθρου από Καλογήρου μετά τις αντιδράσεις. Ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι ο νέος Ποινικός ΚώδικαςΜε την κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα του βιασμού (που σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως διατυπωνόταν- μετατρεπόταν από κακούργημα σε βαρύ πλημμέλημα), ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και ανάλογη στάση θα κρατήσουν και στη σημερινή συνεδρίαση, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 336 σχετικά με τον βιασμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που του είχαν επιτεθεί, λέγοντας ότι αποτελεί παράδοξο μια κυβέρνηση που τόσα έχει νομοθετήσει στο πεδίο των δικαιωμάτων να εμφανίζεται ότι ξαφνικά αποφάσισε να προστατέψει τους βιαστές. «Θα διορθωθεί η παράγραφος 5 για να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση ποινικολογική και για οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά» είπε και προανήγγειλε ότι θα επανέλθει και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Πάντως, υποστήριξε ότι δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να γράφονται τέτοια. «Διατηρείται κακούργημα με κάθειρξη 15 ετών» υπογράμμισε.

Η νέα διατύπωση είναι: «Οποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

Πυρά

Την αντίδρασή του στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, οι οποίες αφορούν τον βιασμό και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, είχε διατυπώσει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. «Ζητώ από τον υπουργό Δικαιοσύνης και από τον πρόεδρο της Βουλής έστω αυτή την ύστατη στιγμή να αποσύρει το άρθρο 336 από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα.

Διότι ο νέος ορισμός θα δυσχεραίνει το έργο της Δικαιοσύνης και η παράγραφος 5 θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης στα άτομα που έχουν διαπράξει το ειδεχθές έγκλημα του βιασμού. Κάτι τέτοιο αντίκειται στις ηθικές μου αρχές και αξίες, όσο και της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα ψηφίσω το άρθρο, αν παραμείνει σε αυτήν τη μορφή» τόνισε.

Προηγουμένως με πυρά προς την κυβέρνηση αποχώρησαν από την Ολομέλεια το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. «Η κυβέρνηση επέλεξε αυτή την αντισυνταγματική διαδικασία. Παραβιάζετε το άρθρο του Συντάγματος που λέει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και το παραβιάζει η κυβέρνηση με την άδεια του προέδρου της Βουλής και της πλειοψηφίας» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεθοδεύσει να περάσουν όπως όπως τόσο σοβαρά νομοθετήματα, ώστε να μην τα πάρει χαμπάρι ο λαός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα