Αρθρο-παρέμβαση της «δημοκρατίας»: Κύριε Πέππα και κυρία Δημητρίου, δώστε λύση

Η ύστατη ευκαιρία για τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρ. ΠάγουΕνα ανύπαρκτο συνταγματικό πρόβλημα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μείζονα, επικίνδυνη κρίση και σε τεράστιο, δυσεπίλυτο πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση. Κι όμως υπάρχει λύση. Η παραίτηση των απερχόμενων σε λίγες μέρες προέδρου και εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα μπορούσε να διευκολύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κυρίως να αποτρέψει έναν εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα μας «εμφύλιο» στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Στην «κυριακάτικη δημοκρατία» αναφερθήκαμε εκτενώς στο δήθεν ή μάλλον ανύπαρκτο συνταγματικό πρόβλημα για την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση, που δημιουργήθηκε από την εσπευσμένη δήλωση του βουλιμικού για εξουσία Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να διαφυλάξει τα ερείσματα του παλαιού πολιτικού συστήματος στον χώρο της Δικαιοσύνης. Στην ισχυρή νομική επιχειρηματολογία μας δεν περιμένουμε να υπάρξει απάντηση με συνταγματικούς ή νομικούς όρους.

Το πολύ πολύ να υπάρξουν θεωρητικές κατασκευές με ολοφάνερη πολιτική σκοπιμότητα. Οι συνταγματολόγοι που στοιχίστηκαν πίσω από τον κ. Βενιζέλο έχουν καθένας τους λόγους του να αμφισβητήσουν το δικαίωμα της κυβέρνησης να ασκήσει τη συνταγματικά και νομικά προβλεπόμενη αρμοδιότητά της, να επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αν χρειαστεί, μπορούμε να αναφερθούμε στα κίνητρα και στις επιδιώξεις όλων αυτών που έσπευσαν να υιοθετήσουν τις απόψεις Βενιζέλου.

Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να πληροφορηθεί τι ακριβώς θα συμβεί αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο μη γένοιτο, επιλέξει για οποιονδήποτε λόγο (παραδρομή, ολιγωρία κ.λπ.) την άποψη Βενιζέλου. Η έλλειψη στέρεας νομικής επιχειρηματολογίας της άρνησης συνταγματικά και νομικά προβλεπόμενου δικαιώματος της κυβέρνησης (όπως αναλυτικά εκθέσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας) θα οδηγήσει σε μείζονα πολιτειακή κρίση. Η κυβέρνηση είναι βέβαιο πως θα αντιδράσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποστεί σκληρή κριτική και θα κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί την αντιπολίτευση. Εκτός όμως από τη μείζονα πολιτειακή κρίση, η οποία θα τραυματίσει θανάσιμα το πολιτικό μας σύστημα, το θέμα αυτό θα κληρονομηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ., ως καυτή πατάτα που θα τσουρουφλίσει τον ίδιο και την κυβέρνηση της Ν.Δ., αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Τι θα πράξει, άραγε, η νέα κυβέρνηση; Θα ακυρώσει τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, μολονότι έχουν τηρηθεί πλήρως οι συνταγματικές και νομικές διαδικασίες; Και με ποιον τρόπο; Προβλέπεται τέτοια δυνατότητα από το Σύνταγμα και από την ισχύουσα νομοθεσία; Αν επιλέξει άλλα πρόσωπα, ποια θα είναι η θέση των δικαστών που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση και των δικαστών που θα επιλεγούν από την επόμενη κυβέρνηση; Αλλοι θα μιλάνε για καθαιρεθέντες (οι πρώτοι επιλεγέντες) και άλλοι για σφετεριστές (οι επιλεγέντες από τη Ν.Δ.). Αλλοι θα μιλάνε για συριζαίους ή προοδευτικούς δικαστές και άλλοι για νεοδημοκράτες και δεξιούς, συντηρητικούς δικαστές. Θα υπάρξει εμφύλιος στις τάξεις της Δικαιοσύνης, το κύρος της οποίας θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η «δημοκρατία», πιστή στις παραδόσεις της από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της να υπερασπίζεται με κάθε τίμημα την πατρίδα, τον απλό Ελληνα πολίτη, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, κάνει έκκληση στους απερχόμενους σε λίγες ημέρες πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανταποκριθούν στην έμμεση, αγωνιώδη προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραιτηθούν για να αποτραπεί το οδυνηρό αδιέξοδο, με απρόβλεπτες συνέπειες, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν η χώρα, οι θεσμοί και η ίδια η Δικαιοσύνη. Κατ’ επανάληψη ακούστηκε από το Προεδρικό Μέγαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπέγραφε τα επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα πριν από την 30ή Ιουνίου, εάν ήταν κενές οι θέσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Κύριε Πέππα, κυρία Δημητρίου, είχατε μια μακροχρόνια πορεία στον χώρο της Δικαιοσύνης και κατορθώσατε να φτάσετε στα ανώτατα αξιώματά της. Τώρα έχετε την ευκαιρία για μία ύστατη, μεγάλη προσφορά στην πατρίδα, στη δημοκρατία, στη Δικαιοσύνη. Διευκολύνετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα πριν από την 30ή Ιουνίου.

Δεν διευκολύνετε την κυβέρνηση. Διευκολύνετε τη Δικαιοσύνη που κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα. Εχετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία. Μην την αφήσετε να χαθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα