Ο Τραμπ έβαλε τους Μεξικανούς στη θέση τους

Υπέκυψαν και δέχτηκαν να φυλάνε με αυστηρότητα τα σύνορά τουςΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Aίσιο τέλος είχαν οι επίπονες διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον για την παράτυπη μετανάστευση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Μεξικού, που είχαν στόχο να αποφευχθεί η επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα μεξικανικά αγαθά τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ, που θα εφαρμοζόταν από σήμερα. 

Το Σάββατο, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ και το Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία και απέσυρε την απειλή που είχε διατυπώσει για την επιβολή των επιπρόσθετων δασμών, τονίζοντας πως το μέτρο αυτό «αναστέλλεται επ’ αόριστον». Ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι ικανοποιημένος που μπόρεσε να αποφευχθεί η επιβολή των τελωνειακών δασμών.

Η κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναφέρει ότι το Μεξικό θα λάβει μέτρα χωρίς προηγούμενο για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση. «Το Μεξικό (…) δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (…) θα μειώσει σημαντικά ή θα εξαλείψει την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ» ανέφερε νωρίτερα, μέσω twitter, ο Τραμπ. 

Βάσει της συμφωνίας, οι μετανάστες που θα ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ θα επαναπροωθούνται στη μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την ετυμηγορία των ειδικών δικαστών μετά την επεξεργασία των αιτήσεών τους. Μία ημέρα αργότερα, ο Ομπραδόρ, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν στην Τιχουάνα, στα σύνορα των δύο χωρών, τόνισε ότι το Μεξικό δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο «με οικονομική κρίση» μετά τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνησή του με την Ουάσινγκτον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης.

«Τη Δευτέρα δεν θα υπάρξουν δασμοί, δεν θα υπάρξουν φόροι, ούτε οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεξικανός πρόεδρος, ο οποίος λίγο νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter εν όψει της ομιλίας του, έγραψε: «Είπα (σ.σ.: στον Τραμπ) ότι στην Τιχουάνα δεν θα υψώσω σφιγμένη γροθιά, αλλά θα τείνω ανοιχτό το χέρι, με ειλικρίνεια».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα