«Σάλπισμα προδοσίας» από τον Σημίτη των Ιμίων!

Με παρέμβαση-σοκ προτείνει σαφώς υποχωρήσεις στις γεωτρήσεις προς όφελος των γερακιών της Αγκυρας!Σάλπισμα προδοσίας σήμανε ο Κώστας Σημίτης με μια άκρως ενδοτική για τα εθνικά συμφέροντα και πρωτοφανή για Ελληνα πολιτικό παρέμβαση, τη στιγμή μάλιστα που οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. 

Ο πρωθυπουργός των Ιμίων, χωρίς ίχνος αιδούς και δίχως το παραμικρό αίσθημα γενναιότητας και εθνικής αξιοπρέπειας, καλεί εμμέσως πλην σαφώς σε πρωτοφανείς υποχωρήσεις στο θέμα της ΑΟΖ και των γεωτρήσεων με κατάπτυστο άρθρο, που θα ζήλευε, αν ζούσε, και ο… Εφιάλτης. Στο άρθρο του στην «Καθημερινή», που συνιστά πραγματικό μνημείο εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης του λαού, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε το… σύνθημα καταγράφοντας τον κίνδυνο «για νέα Ιμια», με αφορμή την ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, και μετά πέρασε στο… παρασύνθημα, σημειώνοντας ανερυθρίαστα ότι «ο κίνδυνος επεισοδίων θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες». Προφανώς, υπονοεί ως «λύση» την ταπεινωτική υποχώρηση με κάποια συμφωνία σε διμερές επίπεδο, που θα συνιστά ευθεία εκχώρηση μέρους των ελληνικών και των κυπριακών ενεργειακών υποθαλάσσιων πόρων στην Τουρκία! Αναφερόμενος δε στην κρίση του 1996, χωρίς και αυτή τη φορά να επιδείξει αυτοκριτική διάθεση, καθώς με ευθύνη του η Τουρκία γκρίζαρε το μισό Αιγαίο, γράφει: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία», προσθέτοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην τακτική του σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων. «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις» αναφέρει, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει, πάντοτε με την ίδια υποχωρητική λογική: «Ενα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. 

Μπορεί πιθανότατα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική, αλλά η Τουρκία τουρκική». Προσθέτει μάλιστα ότι το γεγονός αυτό, «αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση», θεωρώντας ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές κι έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ο πρώην πρωθυπουργός καλεί δε την επόμενη κυβέρνηση σε… συνθηκολόγηση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και προειδοποιώντας ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα διαφορετικές»…

—-

Κυριάκος: «Το Καστελόριζο έχει όλα τα δικαιώματα από το Διεθνές Δίκαιο»!

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καστελόριζο, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να τονίζει ότι δεν είναι απλώς συμβολική η παρουσία του στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας. Αντίθετα, δηλώνει την ενότητα του έθνους μας, η οποία ενότητα αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας και σηματοδοτεί την προσήλωση της Ελλάδας στην ειρήνη και τη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Το Καστελόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο Καστελόριζο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε, μάλιστα, ότι δεν επέλεξε τυχαία να βρεθεί στο Καστελόριζο λίγο πριν αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Οπως σημείωσε, αυτό το πανέμορφο νησί είναι ταυτόχρονα το «απώτατο γεωγραφικό σημείο της πατρίδας μας» αλλά και το «κέντρο της καρδιάς κάθε Ελληνα», καθώς από το Καστελόριζο «ξεκινάει η Ελλάδα και η Ευρώπη». Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός «θα είμαι πάντα στην ακριτική Ελλάδα».

Το Καστελόριζο ήταν χθες ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη στο νότιο Αιγαίο και σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει η Ν.Δ. σε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική αλλά και στη φύλαξη των συνόρων μας και την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας, επισκέφτηκε την πυραυλάκατο «Ρίτσος» που είναι αγκυροβολημένη στο λιμάνι, καθώς και το αστυνομικό τμήμα του νησιού, το οποίο -μεταξύ άλλων- διενεργεί και τον διαβατηριακό έλεγχο για τους επισκέπτες που έρχονται από την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επίσης σύντομη συνομιλία με στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ετοιμάζονταν για τη νυχτερινή περιπολία τους. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη των κοινωνικών υποδομών και στις πολιτικές ανάπτυξης για τους «ακρίτες του Αιγαίου».

Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. σημείωσε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. «Οσο σωρεύεται η ένταση τόσο υπάρχουν πιθανότητες να κλιμακωθεί και να έχουμε επεισόδιο. Δηλώνουμε έντονα την ανησυχία μας» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «η εδαφική ακεραιότητα της χώρας δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης για να τη διαπραγματευτεί».

—-

Ηχηρό μήνυμα προς Ανατολάς από τον Παυλόπουλο

Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη του MontegoBay του 1982, καθορίζει την ΑΟΖ και είναι δεσμευτικό για όλους, τονίζοντας με έμφαση ότι στο πλευρό της Ελλάδας, απέναντι στην Τουρκία, στέκουν οι δυτικοί σύμμαχοι.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, από το Καστέλι της Κρήτης όπου παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των Δυνάμεων του Αξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμήνυσε προς την Αγκυρα ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα. Πολλώ μάλλον, όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το μήνυμά του προς την Αγκυρα και από τη Δήλο, την «καρδιά του Αιγαίου», όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας κατά την παρουσία του στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού: «Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εξίσου αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε στο ακέραιο αυτόν τον πολιτισμό, πάνω στη βάση του πλήρους και ειλικρινούς σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

Στο αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού και στη σημασία που έχει για το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων και την ειρήνη στην περιοχή η κάλυψη όλου του Αιγαίου από τα πλοία του ΠΝ αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος παρέστη, μαζί με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και του Λιμενικού Σώματος στις εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κωνσταντίνου Κανάρη.

—-

Φρένο ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις

Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Τουρκία, σε έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων που έχει ξεκινήσει, με συνεχείς απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι ΗΠΑ έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στην Αγκυρα διά του Μάθιου Πάλμερ. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, σε συνέντευξή του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε με νόημα πως στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του ναυτικού και της αεροπορίας και περίπου 9.000 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας με θράσος ότι, με τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, σφετερίζεται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Είναι απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τ/K, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού, από την Ε/K πλευρά» σχολίασε, επαναλαμβάνοντας πως η τουρκική πλευρά θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή. Oπως είπε, τα πλωτά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις, χωρίς πάντως να διευκρινίσει χρονικά πότε θα συμβεί αυτό. Κούνησε μάλιστα το δάχτυλο στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή «δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί στους φυσικούς του πόρους».

Για τις συμφωνίες

Στο ερώτημα που του τέθηκε για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος με εταιρίες, ο εκπρόσωπος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Αγκυρα στηρίζει και συμφωνεί με την ανακοίνωση του ψευδο-ΥΠΕΞ της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι στη συμφωνία δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τ/Κ και πως δεν θα τους δοθεί κανένα μερίδιο από τα έσοδα από τη Λευκωσία. «Οσο η Ε/Κ πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τ/Κ στον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/Κ στη δική τους υφαλοκρηπίδα» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα