«Ξεφεύγουν» οι προκλήσεις του Ερντογάν

Το προξενείο μιλά για «Θεσσαλονικείς Τούρκους»! Φωτιές σε διπλωματικά Ι.Χ. της γείτονος, με άρωμα προβοκάτσιαςΤην ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (που υπογραμμίζεται και από παρεμβάσεις όπως αυτή του Κ. Σημίτη) έρχονται να ενισχύσουν δύο περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη με έντονο άρωμα προβοκάτσιας. Αφενός, το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης μίλησε προκλητικά για «Θεσσαλονικείς Τούρκους» (παραπέμποντας στη γνωστή ρητορική της Αγκυρας για ύπαρξη τουρκικής -κι όχι απλώς μουσουλμανικής- μειονότητας στην Ελλάδα), αφετέρου, σχεδόν δύο ημέρες αργότερα σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση από «αγνώστους» εναντίον διπλωματικών οχημάτων Τούρκων.

Αρχικά το Σάββατο με αφορμή τον θάνατο του Φερίτ Ισμαήλογλου (γνωστού παράγοντα της μειονότητας) το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με θλίψη μάθαμε πως σήμερα απεβίωσε ο Φερίτ Ισμαήλογλου – αντιπρόεδρος του συλλόγου των ομογενών μας “Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας – Θράκης”. Ευχόμαστε υπομονή στην οικογένειά του και στους συγγενείς και ο αείμνηστος να έχει το έλεος του Αλλάχ. Οι υπηρεσίες που παρείχε στους Θεσσαλονικείς Τούρκους θα μνημονεύονται πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη»!

Ακολούθως τα ξημερώματα της Δευτέρας κάηκαν δύο διπλωματικά αυτοκίνητα Τούρκων σε διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης.
Αγνωστοι έβαλαν φωτιά απέναντι από το «Μακεδονία Παλλάς», πιθανόν με περίχυμα, σε σταθμευμένο αυτοκίνητο με πινακίδες ξένης αντιπροσωπίας, που ανήκε σε διοικητικό υπάλληλο της Παρευξείνιας Τράπεζας, επί της οδού Χάλκης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και σε δύο παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Λίγα λεπτά μετά σημειώθηκε και δεύτερη εμπρηστική επίθεση σε σταθμευμένο αυτοκίνητο με πινακίδες διπλωματικού σώματος που χρησιμοποιούσε χαμηλόβαθμος υπάλληλος του τουρκικού διπλωματικού σώματος, επί της οδού Καλλιδοπούλου, με αποτέλεσμα επίσης να επεκταθεί η φωτιά και να καταστραφούν ακόμη δύο παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Και τα δύο αυτοκίνητα, που έγιναν στόχοι αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, ανήκουν στη διπλωματική αντιπροσωπία της Τουρκίας, ενώ έως τώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Για «απαράδεκτες και ανεύθυνες ενέργειες» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ.

Ας μην ξεχνάμε ότι αφορμή για τα Σεπτεμβριανά του 1955, τον διωγμό των Ελλήνων της Πόλης, είχε δώσει μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την τουρκική κυβέρνηση…

Colpo grosso της Κύπρου με έκδοση ενταλμάτων σύλληψης

Σοβαρό πλήγμα στα τουρκικά σχέδια για παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά η έκδοση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης στα οποία φέρεται ότι έχει προχωρήσει η Λευκωσία κατά των ξένων εργαζομένων στο γεωτρύπανο «Πορθητής». Η Αγκυρα απάντησε εκτοξεύοντας νέες απειλές, χαρακτηρίζοντας «θράσος» τα εντάλματα σύλληψης και τονίζοντας ότι θα δώσει την «απαραίτητη απάντηση», συντηρώντας την ανησυχία για ένα «θερμό επεισόδιο» στα νερά της ανατολικής Μεσογείου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, που ήταν στον «Πορθητή» για να συνεργαστούν στη γεώτρηση, αποχώρησαν ήδη, ενώ και εταιρίες από τις δύο αυτές χώρες που είχαν υπογράψει συμβόλαια με την κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) φέρεται ότι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους μη συμβάλλοντας στα παράνομα σχέδια του «ταραξία» της περιοχής. Οι ενέργειες αυτές γίνονται έπειτα από μπαράζ διπλωματικών κινήσεων από Ελλάδα και Κύπρο με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και με άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ.

Η κίνηση της έκδοσης των ενταλμάτων σύλληψης έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι πως η Κύπρος αποφάσισε, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα για την αποτροπή μιας γεώτρησης που θα προκαλούσε τετελεσμένα. Χωρίς τους Αμερικανούς και τους Νορβηγούς το «Πορθητής» ή «Γιαβούζ» δύσκολα θα μπορούσε να κάνει γεώτρηση, καθώς οι Τούρκοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι η Αγκυρα έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, στήνοντας ακόμη και μία πολεμική κρίση στην περιοχή και της αποστέλλονται τα πρώτα μηνύματα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.

Και στις δύο περιπτώσεις η ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες υφίσταται και μεγαλώνει όσο «θερμαίνονται» τα νερά της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν υπάρχει σενάριο πολέμου που να κερδίζεται στο Αιγαίο, είναι χαμένη υπόθεση ο πόλεμος και για τις δύο πλευρές» δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως ένα «θερμό επεισόδιο» είναι εφικτό από… ατύχημα.

Η ανησυχία αυτή προκύπτει και από την πολεμική ρητορική της Τουρκίας. «Στην περίπτωση που επιδείξουν αυτό το θράσος, θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα τις εργασίες γεώτρησης».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα