Εξαλλος Ράμα καθαιρεί τον πρόεδρο στην Αλβανία

Απρόβλεπτες διαστάσεις στην πολιτειακή κρίση της γειτονικής χώρας μετά την απόφαση για αναβολή των εκλογώνΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Σε τροχιά ευθείας πολιτειακής σύγκρουσης και κρίσης εισέρχεται η Αλβανία μετά την -σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση- υπογραφή του διατάγματος για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου από τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα χθες το πρωί.

Ο Μέτα, που είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του από το απόγευμα του Σαββάτου, με το σκεπτικό πως το τεταμένο κλίμα στη χώρα και η έκρυθμη εδώ και μήνες κατάσταση δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, αφού υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα, εξήγησε πως με την κίνησή του αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Οπως είχε προαναγγείλει, της διαδικασίας προηγήθηκε μακροσκελής αναφορά του στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας τόνισε ότι η αναβολή των εκλογών αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών, λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα, δίνοντας παράλληλα μια παράταση χρόνου στις πολιτικές δυνάμεις (στην ουσία στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα και την αξιωματική αντιπολίτευση του Λουλζίμ Μπασά) να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Αμεση αντίδραση

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Εντι Ράμα αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα, όπως ήταν αναμενόμενο. Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελίσα Σπιροπάλι ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο, με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε δε τη σαββατιάτικη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα, με τον πρόεδρο Μέτα -και όχι μόνο- να εκφράζει ανησυχίες ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία πιθανόν να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ο Ράμα, πάντως, που κατηγορείται -μεταξύ άλλων- για διαφθορά, είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις του προτού ο Μέτα προχωρήσει στην υπογραφή του διατάγματος, δηλώνοντας το βράδυ της Κυριακής πως με την απόφασή του για αναβολή των εκλογών «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Φυσικά, με την πλευρά του προέδρου συντάσσεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στήριξε ανοιχτά το «κόλπο γκρόσο» του Μέτα, υπενθυμίζοντας πως η απομάκρυνση του Ράμα από την πρωθυπουργία είναι απαράβατος και αδιαπραγμάτευτος όρος της αντιπολίτευσης.

Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως σπινθήρας στη συσσωρευμένη κοινωνική ένταση, που μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα