Εκτός ορίων η σύγκρουση Μέτα – Ράμα στην Αλβανία

Φόβοι ότι η κρίση μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμοAπολύτως αποφασισμένος να επιμείνει στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου εμφανίστηκε -και- χθες ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Τίρανα, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα υπογράμμιζε πως οι κάλπες θα στηθούν κανονικά. Ολα αυτά συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, που μοιάζει να διολισθαίνει ξανά στο χάος, εξαιτίας της σοβαρότατης πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, και ενώ ο ίδιος ο πρόεδρός της έκανε χθες ανοιχτά λόγο για εμπλοκή ξένων και ντόπιων συμφερόντων!

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μέτα υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφασής του να ακυρώσει τις εκλογές -καθώς έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες, εμφυλιακού τύπου, καταστάσεις- και δήλωσε διατεθειμένος να εγκαταλείψει το αξίωμά του, εάν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εκτόνωση της κρίσης. Μεταξύ άλλων, ο Αλβανός πρόεδρος υποστήριξε πως ο Ράμα ήταν ενήμερος προ δεκαημέρου για την απόφασή του, σε αντίθεση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπασά, που, όπως είπε, το πληροφορήθηκε μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα το σχετικό διάταγμα.

Αίτημα

Τις τελευταίες ώρες, εντούτοις, ο Ράμα ζήτησε τη (διπλωματική) παρέμβαση ξένων δυνάμεων για την κρίση στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στο γραφείο του στην αλβανική πρωτεύουσα. Εκεί εξήγησε διεξοδικά στους συνομιλητές του τους λόγους για τους οποίους επιμένει στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, παρότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας με διάταγμα τις ακύρωσε, ενώ και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα απόσχει, αλλά θα τις εμποδίσει κιόλας. Εν τω μεταξύ, το προεδρείο της Βουλής έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχέδιο ψηφίσματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγκριθεί την Πέμπτη, όταν συζητηθεί η αποπομπή Μέτα. Σε αυτό, καλείται ο πρόεδρος να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών, το οποίο χαρακτηρίζεται άκυρο, και δηλώνεται πως η Βουλή θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου των αποφάσεών του.

Σημειώνεται ότι, για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος, απαιτείται πλειοψηφία 94 βουλευτών, από τους οποίους ο Ράμα διαθέτει μόνο 78. Οι υπόλοιποι αναζητούνται από την αντιπολίτευση και στα Τίρανα οργιάζουν οι φήμες για «παζάρια».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα