Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

1,40 ευρώ το πετρέλαιο από Δευτέρα!

Ακριβότερα κατά 40% θα πληρώνουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα διανέμεται από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος μεταξύ 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο (έναντι 1 ευρώ πέρυσι). Η αύξηση στην τιμή οφείλεται στην εξίσωση του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης με το 80% του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.

Ως δικαιολογία για την εξομοίωση χρησιμοποιείται η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, που ήταν πέρυσι, στα 330 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα μειωθεί αντίστοιχα από 412 σε 330 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30 ή 40 λεπτά, με αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τον όγκο της παραγγελίας, την παράδοση σε απομακρυσμένες περιοχές κ.λπ.

Η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης θα μειωθεί από το 1,57 ευρώ που βρίσκεται σήμερα στο 1,47 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η τιμή στο ντίζελ θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από το πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους διύλισης.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι εάν ενοποιηθούν και οι προδιαγραφές των δύο πετρελαίων, κίνησης και θέρμανσης, τότε θα εξισωθούν πλήρως και οι δύο τιμές.

Οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι με τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια καυσίμων, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ