Πέμπτη, 22 Απρ 2021

1.400 ευρώ η πιο μεγάλη σύνταξη

Σε οριζόντιες περικοπές ύψους 10% στο σύνολο των συντάξεων που είναι υψηλότερες των 1.400 ευρώ προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σκληρό και άγριο πετσόκομμα, αφού η πρόταση που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας θέλει την περικοπή να πραγματοποιείται από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και όχι για το τμήμα εκείνο της σύνταξης που είναι πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η περικοπή αυτή, αν τελικά πραγματοποιηθεί, αφορά κάτι παραπάνω από το 10% του συνόλου των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 300.000 δικαιούχους. Εξίσου σκληρά όμως είναι και τα μέτρα που αφορούν την περικοπή του εφάπαξ όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%.

Στο σκέλος της επιβολής πλαφόν στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη να οριστεί από 2.100 έως 2.300 ευρώ. Προϋπόθεση, ότι θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κύριες συντάξεις, κάτι που οδηγεί σε ουσιαστική κατάργηση της δεύτερης σύνταξης.

Η επιλογή της οριζόντιας περικοπής από τα 1.400 ευρώ και πάνω και μάλιστα από το πρώτο ευρώ της σύνταξης επιλέγεται για να εξοικονομηθούν άμεσα σχεδόν 400.000.000 ευρώ. Αποτελεί συνέχεια των αλλεπάλληλων περικοπών που έχουν υποστεί οι συντάξεις την τελευταία διετία.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.800 ευρώ, θα χάσει αυτόματα 180 ευρώ τον μήνα και θα υποχωρήσει στα 1.620 ευρώ. Αν όμως η περικοπή γινόταν στο υπερβαίνον ποσό, τότε οι απώλειες θα ήταν μόλις 40 ευρώ. Επίσης, το όριο που επιλέγεται ίσως να θέλει να δείξει ότι στο μέλλον οι συντάξεις στην Ελλάδα δύσκολα θα ξεπερνούν το επίπεδο των 1.400 ευρώ…

Η επιβολή πλαφόν, που μπορεί να κυμαίνεται από 2.100 έως 2.300 ευρώ, είναι επίσης ένα μέτρο που «χτυπάει» τους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν πιο υψηλή σύνταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι αυτοί παίρνουν δύο συντάξεις (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, πολιτικοί), για τις οποίες όμως επίσης έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές όλα τα προηγούμενα έτη, άρα ο κίνδυνος μαζικών αγωγών σε βάρος του Δημοσίου είναι υπαρκτός.

Συνολικά το μέτρο αφορά 200.000 δικαιούχους, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν στο πλαφόν θα συμπεριληφθεί και η δεύτερη σύνταξη που λαμβάνεται λόγω απώλειας του/της συζύγου. Το δημοσιονομικό όφελος κυμαίνεται από 400.000.000 ευρώ έως 700.000.000 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.

Αναφορικά με το σκέλος του εφάπαξ, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η περικοπή κατά 22,6% στα εφάπαξ του Δημοσίου. Με στόχο όμως να καλυφθούν τα ελλείμματα στους Τομείς Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να εφαρμόσει περικοπές στη βάση των αποτελεσμάτων που απέδωσαν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες που έγιναν προ διμήνου. Ετσι προωθείται το σενάριο των περικοπών που θα κυμαίνονται, ανάλογα τον Τομέα, από 10% έως 50%.

Στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα επίσης προωθείται η επιβολή πλαφόν, που όμως ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Πληροφορίες ήθελαν το όριο που έχει προταθεί για ατομικό εισόδημα να είναι τα 8.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο εξής τα επιδόματα αναπηρίας (παραπληγικά, τυφλότητας, κωφάλαλων, νεφροπαθών) θα καθορίζονται στη βάση ενός εισοδηματικού ορίου πάνω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η καταβολή τους. Το ίδιο προβλέπεται να ισχύσει και για την ισόβια σύνταξη μητρότητας.

Τέλος, φαίνεται ότι διασώζεται η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ (360 ευρώ), για την οποία υπήρχε η πρόταση να περικοπεί κατά 30 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ