Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

10+1 προτάσεις για τα ακίνητα

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, μείωση των αντικειμενικών αξιών και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης προτείνουν μεταξύ άλλων οι μεσίτες για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος παραθέτει μια σειρά 11 προτάσεων για την άμεση ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων με αύξηση των εσόδων, αύξηση του τζίρου στις ελληνικές εταιρίες που ασχολούνται με την οικοδομή και μείωση της ανεργίας που έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των μεσιτών θα πρέπει:

– Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες και να καταργηθούν οι συντελεστές εμπορικότητας.

– Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων και να συνεχίσει η άρση του «πόθεν έσχες» έως το 2015 για αγορά ακινήτων.

– Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στο 5%, ενώ το ίδιο ποσοστό να ισχύσει και για γονικές παροχές και δωρεές.

– Να υποχρεωθούν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους να ξεκινήσουν να εκταμιεύουν στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια.

– Να υποχρεωθούν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που δεν μπορούν, λόγω χαμηλού εισοδήματος, να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις με άμεση κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και διπλασιασμό της περιόδου αποπληρωμής του δανείου.

– Να συνεχίσει να υπάρχει απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας και να υπάρξει απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης.

– Να μειωθούν τα τέλη μεταγραφής – προσημείωσης και υποθήκης στα υποθηκοφυλακεία – κτηματολογικά γραφεία.

– Να δίνεται άμεσα VISA για πέντε έτη σε κατοίκους εκτός Ε.Ε. που επενδύουν σε ακίνητα στη χώρα μας, όπως κάνει και η Βρετανία.

– Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στο 2% για αγορά διατηρητέων ακινήτων, ξενοδοχείων και εκτάσεων που πρόκειται να κατασκευαστούν τουριστικά ακίνητα.

– Να μην προχωρήσει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων.

– Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας να είναι κλιμακωτός, με εξαίρεση όσων έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα ή είναι άνεργοι και κατέχουν μια μοναδική ιδιόκτητη κατοικία.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ