Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

11,6 δισ.: Ποιοι και πόσο θα θυσιαστούν

Στο… τσάμικο το γύρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο να πειστούν οι συνάδελφοί του για τις περικοπές δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013-2014.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών είχαν αρχίσει από νωρίς το απόγευμα να μετατρέπουν την απαίτηση για συγκεκριμένα μέτρα σε «γενικές κατευθύνσεις που περιμένει η τρόικα». Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές και «τσεκούρωμα» του εφάπαξ!

Η στροφή είναι εμφανής: Αρχικά το μόνο οριζόντιο μέτρο που μελετούσε η κυβέρνηση ήταν η επιβολή «πλαφόν» σε συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ και στοχευμένα σε μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου. Αργότερα, υπήρξε η διαρροή ότι ο πήχης του ποσού ανώτατης σύνταξης μπορεί και να έπεφτε χαμηλότερα. Και πλέον όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά ακόμη και για «βαθύ» οριζόντιο «μαχαίρι» σε κάθε βαθμίδα μισθού και σύνταξης. Μάλιστα, στη «σκιά» της εκτίμησης του ΔΝΤ για αποκλίσεις έως και 2 δισ. στο πρωτογενές έλλειμμα φέτος, οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν απέκλειαν ακόμη και την επιβολή νέων φόρων μέσα στο 2012!

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει σε περικοπές ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να επικοινωνήσει χθες με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να τους πιέσει να κόψουν ακόμα περισσότερα. Συνεργάτες του κ. Στουρνάρα μάλιστα μιλούσαν απαξιωτικά και αλαζονικά (μεταφέροντας με… περικεφαλαία, προφανώς, τις διαθέσεις του προϊσταμένου τους) για τους άλλους υπουργούς. Και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «θα περιμέναμε περισσότερα από αυτούς, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία. Πρέπει να τους βοηθήσουμε…».

Ορισμένοι εκ των υπουργών πάντως επικαλούνται και δημοσίως κοινωνικές ευαισθησίες, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, που δήλωσε ότι «υπάρχει προγραμματισμός, ώστε να κόβονται νούμερα πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές».

Για να λυθεί το αδιέξοδο υπήρξε παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι, εάν δεν βρει το κάθε υπουργείο τον τρόπο για καθορισμό κατάλληλου ύψους περικοπών, τότε αυτό θα επιβληθεί κεντρικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,

Το προσχέδιο των προτάσεων από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο δεν θα προβλέπει περικοπές δαπανών κωδικό προς κωδικό, αλλά μια γενική περιγραφή κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση των 11,6 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε να συνταχτεί ένας «οδικός χάρτης» παρεμβάσεων, που θα παρουσιαστεί στην τρόικα στις 26 Ιουλίου. Πάντως, το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι βαρύ, καθώς εντείνονται οι αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού, την ώρα που οι κυβερνητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση που θα φτάσει φέτος στο 7%. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωνε ότι «υπάρχουν φωνές στο Eurogroup που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων φέτος» και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί τη βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τις προβλέψεις του Μνημονίου, σε μια προσπάθεια να τα αποφύγει.

Στέλιος Κραλογλου


Σήμερα στα χ’εροα τωμ αρχηγών το πακέτο με τα άγρια μέτρα που ζητά η τρόικα

Ωρες ευθύνης σήμερα από τις δέκα το πρωί στο Μαξίμου. Η «καυτή πατάτα» των σκληρών περικοπών, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων, θα πέσει στα χέρια του πρωθυπουργού και των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει στα χέρια του τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τις περικοπές σε όλα τα υπουργεία, σκοπεύει να επισημάνει στους συνομιλητές του ότι δεν είναι ώρα ούτε για μικροκομματικά παιχνίδια ούτε για ενδοκυβερνητικό συνδικαλισμό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, αν και δείχνει υπομονή, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από όσα δηλώνει τις τελευταίες ώρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί της αδυναμίας περικοπών. Οπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αυτή η συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από κάθε συνάντηση των τριών αρχηγών είναι προβληματική και δεν βοηθά το δύσκολο έργο της κυβέρνησης. Υπενθύμιζαν μάλιστα την επίθεση που είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος εναντίον του υπουργού Οικονομικών παραμονές της προηγούμενης συνάντησής τους. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, όταν ξεκίνησε η συνάντηση που υποτίθεται ότι θα γινόταν σε ηλεκτρισμένο κλίμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με μια μεγαλοπρεπή «τούμπα», μάζεψε όσα έλεγε για τον κ. Στουρνάρα και άρχισε να του πλέκει το εγκώμιο.

Ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί αυτές τις συμπεριφορές επ’ άπειρον, αλλά δεν σκοπεύει για την ώρα να κόψει το σκοινί, όταν η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι στον γκρεμό. Σκοπός του είναι να κλείσουν τα μέτρα, ώστε να αρχίσει η κυβέρνηση να ανασαίνει από το… λαχάνιασμα διαρκείας που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός παράλληλα έχει στο συρτάρι του ένα plane B, που βασίζεται σε επιθετική πολιτική στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και τη συγχώνευση και την κατάργηση οργανισμών, κάτι που θα του έλυνε τα χέρια στο θέμα των ισοδυνάμων.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης. από την πλευρά του, λειτουργεί εξισορροπητικά. Την ίδια ώρα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως οι Σπ. Λυκούδης και Ν. Τσούκαλης, επέκριναν με δηλώσεις τους τα «ναζάκια» και τον «συνδικαλισμό» υπουργών. Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των προτέρων προεξοφλεί ότι οι αποφάσεις θα είναι αρνητικές.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ