Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

12+ 1 ερωτήσεις – απαντήσεις για το μηχανογραφικό

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πολύτιμες οδηγίες για υποψηφίους των πανελλαδικών – Οι επιλογές, η φόρμα συμπλήρωσης και οι κωδικοί 

Από τον
Α. Τριανταφύλλου

Ο στόχος των υποψηφίων των πανελλαδικών είναι η εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από έναν συνδυασμό παραγόντων. Σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, η προθεσμία για την κατάθεση των οποίων θα «τρέχει» έως την Παρασκευή 14 Ιουλίου.
Το υπουργείο Παιδείας κωδικοποίησε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες προς τους υποψηφίους.

1 Ποιες είναι οι βασικές αρχές συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου;
Το μηχανογραφικό δελτίο δεν είναι δελτίο προβλέψεων. Είναι δελτίο καταγραφής προτιμήσεων. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει έναν και μοναδικό γνώμονα κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου: να επιλέξει το σύνολο των σχολών που τον ενδιαφέρουν χωρίς να εξαιρεί καμία και να τις βάλει στη σειρά προτίμησης που θα τις έβαζε εάν μπορούσε να μπει σε όλες εξ αυτών.

2 Πώς λειτουργεί γενικά το πληροφοριακό σύστημα υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου;
Ο υποψήφιος επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και εισέρχεται στο σύστημα με τον μοναδικό κωδικό του. Πλοηγείται στο σύστημα, σε ένα σύνολο από ηλεκτρονικές φόρμες, με τα περισσότερα εκ των στοιχείων του να είναι ήδη προσυμπληρωμένα. Η πιο σημαντική είναι η φόρμα συμπλήρωσης των σχολών του μηχανογραφικού δελτίου, στην οποία ο υποψήφιος θα πρέπει να δηλώσει τις επιλογές του. Πολύ σημαντικό είναι ότι κατά τη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής προσωρινού μηχανογραφικού δελτίου. Το προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο ο υποψήφιος μπορεί να το τροποποιεί όσες φορές αυτός επιθυμεί. Επίσης, μπορεί να το εκτυπώνει όσες φορές θέλει. Οταν είναι απολύτως σίγουρος για τις επιλογές του, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην οριστική υποβολή του δελτίου του. Με την οριστική υποβολή η αίτηση του υποψηφίου αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει». Ο υποψήφιος, όταν ξαναμπεί στο σύστημα, μπορεί να βλέπει την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού του δελτίου, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει καμία αλλαγή.

3 Ποια είναι η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου;
Από την Τετάρτη 21 Ιουνίου και ως την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑ.Λ. μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο τους (Μ.Δ.). Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να υποβάλει προσωρινά ή να οριστικοποιήσει το Μ.Δ.

4 Μπορώ στην παρούσα φάση να οριστικοποιήσω το μηχανογραφικό;
Από τις 14/6/2017 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο Μ.Δ. (Προσωρινή Αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑ.Λ., αντίστοιχα, θα μπορούν να κάνουν την τελική Οριστικοποίηση του Μ.Δ., έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου.

5Τι χρειάζεται για να εισέλθω στο σύστημα;
Θα χρειαστείτε τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο δελτίο εξεταζομένου και έναν κωδικό -τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας-, για τον οποίο θα πρέπει να μεταβείτε στο σχολείο, προκειμένου να τον δημιουργήσετε.

6 Μπορώ να πάω σε οποιοδήποτε σχολείο για να δημιουργήσω των προσωπικό κωδικό ασφαλείας;
Εξαρτάται. Αν είστε απόφοιτοι που θα διεκδικήσετε το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μπορείτε να προσέρχεστε σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑ.Λ. και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑ.Λ. που είναι πλησιέστερο στην κατοικία σας ή στο λύκειο της αποφοίτησής σας. Αν πήρατε μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, θα μεταβείτε στο σχολείο στο οποίο δηλώσατε συμμετοχή για τις φετινές πανελλαδικές.

7Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου όταν πάω στο σχολείο, ώστε να δημιουργήσω τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας;
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που εξετάστηκαν φέτος, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

8Μπορώ να εξουσιοδοτήσω κάποιον άλλον;
Βεβαίως και μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον άλλον. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια Αρχή.

9Είμαι απόφοιτος του 2015 (ή 2016) και είχα δηλώσει αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές, αλλά τελικά δεν πήρα μέρος σε κανένα μάθημα. Μπορώ να διεκδικήσω μία θέση με το 10% χωρίς νέα εξέταση;
Βεβαίως και μπορείτε. Οσοι τελικά δεν προσέλθετε σε κανένα πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα των ετών 2015 και 2016 θα μεταφερθείτε αυτόματα στη κατηγορία των υποψηφίων 10%, αλλά θα πρέπει εντός των προθεσμιών να προσέλθετε στο λύκειό σας ώστε να εκδώσετε νέο κωδικό ασφαλείας.

10Πρέπει να πάω σε σχολείο για να καταθέσω μηχανογραφικό ή αυτό μπορεί να γίνει και από τον υπολογιστή του σπιτιού μου;
Δεν χρειάζεται να πάτε στο σχολείο για να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά και να καταθέσετε το μηχανογραφικό. Αυτό μπορεί να γίνει και από τον υπολογιστή που έχετε στο σπίτι σας και όχι μόνο. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

11 Αναφέρονται στην εγκύκλιο ειδικές κατηγορίες. Ποιους αφορούν;
Αυτές αφορούν τους υποψηφίους των Εκκλησιαστικών Λυκείων και τους Ελληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης του 2015 ή του 2016 (για το 10%) ή όσους συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016 των ΓΕΛ ή των ΕΠΑ.Λ.

12Μπορώ να ζητήσω τη συνδρομή του σχολείου για την υποβολή του μηχανογραφικού;
Βεβαίως. Για όσους υποψηφίους οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους στο λύκειό τους, θα τους παρέχονται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.

Πώς ακυρώνεται η κατά λάθος οριστικοποίηση του δελτίου

13 Εκανα λάθος στο μηχανογραφικό μου και το οριστικοποίησα. Τι μπορώ να κάνω;
Με τις διατάξεις της Φ. 253/21812/Β6/2013 Υ.Α.(ΦΕΚ 358 Β΄/2013), ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη οριστικοποιήσει το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο λύκειο στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας – ακυρώνοντας το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και όχι οριστικοποιημένο). Ο υποψήφιος, λοιπόν, θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το οριστικοποιήσει εκ νέου (αυτό το τελικό Μ.Δ. θα αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου), γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μ.Δ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...