Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

13.000 εκτός εισοδήματος αλληλεγγύης

«Πάγωσαν» οι αιτήσεις των δικαιούχων, καθώς «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα άνω των 1.200 € το τελευταίο εξάμηνοΡεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Εκτός Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης βρέθηκαν αυτόν τον μήνα 13.000 δικαιούχοι του προγράμματος, καθώς «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα άνω των 1.200 ευρώ για το τελευταίο εξάμηνο, που είναι το όριο υπαγωγής στο ΚΕΑ.

Μετά τη διεξαγωγή των μηνιαίων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν είχαν επικαιροποιηθεί, ώστε να αποτυπώνεται η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Η αναστολή ισχύει για έναν μήνα, μέχρι να υποβληθούν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, αλλιώς ενεργοποιούνται κυρώσεις αποκλεισμού τους για έναν χρόνο και αναδρομική επιστροφή του επιδόματος, λόγω απόκρυψης εισοδημάτων.
Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν όλες τις σοβαρές αλλαγές στο εισόδημά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ, το αργότερο έως τον επόμενο μήνα από τη στιγμή που συμβαίνουν. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις τέθηκαν σε αναστολή, επειδή δεν είχαν τροποποιηθεί ακόμη ώστε να αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών.

Το σύστημα έστειλε ήδη τα απαραίτητα SMS στα κινητά των δικαιούχων που οι αιτήσεις τους ήταν ανακριβείς ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, καλώντας τους να κάνουν τροποποιητική δήλωση, ενώ η τελευταία «φουρνιά» ειδοποιητηρίων εστάλη μαζικά στις αρχές της εβδομάδας.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεννόηση με τους δήμους θα χειριστούν όλες αυτές τις υποθέσεις, ώστε να διευθετηθούν ομαλά και οι δικαιούχοι που θα κριθούν ως έχοντες δικαίωμα συνέχισης στο πρόγραμμα να πληρωθούν αναδρομικά τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι για να επιλεγεί κάποιος ως δικαιούχος θα πρέπει τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην έχει εισόδημα άνω των 1.200 ευρώ. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη θα μπορεί να ενταχθεί εάν έχει έως 1.800 ευρώ εξαμηνιαίο εισόδημα, ενώ νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα δικαιούνται να έχουν λάβει εισόδημα έως 2.100 ευρώ κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Βάσει του κανονισμού του ΚΕΑ, όποτε αλλάζει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού (όπως αυτή αποτιμάται στο τελευταίο εξάμηνο), ο/η αιτών/ούσα οφείλει να τροποποιεί την αίτησή του/της.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι αιτήσεις θα αναστέλλονται και μπορούν να επανυποβληθούν με την πάροδο ενός έτους και με την προϋπόθεση ότι έχουν επιστραφεί αναδρομικά τα ποσά που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν όχι, τότε διαβιβάζονται στην Εφορία και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ