Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

13.500 (!) ύποπτοι για «ξέπλυμα»

Σαφείς υπαινιγμούς ότι η λίστα με τα 54.246 ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 εμπεριέχει και διακινητές μαύρου χρήματος άφησε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Μ. Χρυσοβελώνη, ο κ. Μαυραγάνης αποκάλυψε ότι οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν ότι στο 25% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία με τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος.

«Εχουμε ζητήσει απ’ όλα αυτά τα πρόσωπα (σ.σ.: περίπου 13.500) να δικαιολογήσουν την αναντιστοιχία και σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα» είπε ο υφυπουργός. Ο κ. Μαυραγάνης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη λίστα ένα μικρό περιουσιολόγιο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. «Ο συγκεκριμένος έλεγχος έχει μπει σε προτεραιότητα από τα ελεγκτικά όργανα. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους των εμβασμάτων είναι ότι η κοινωνία δεν μπορεί να βλέπει τα βάρη να τα επωμίζονται συνεχώς οι αδύναμοι» είπε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων.

Εχει ωστόσο ενδιαφέρον ότι ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε με νόημα ότι, για να ζητήσει στοιχεία η Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, θα πρέπει να υπάρξουν θεμελιωμένα στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν υπόνοιες για ξέπλυμα. «Για να μπορέσει να ζητήσει πληροφορίες η Αρχή, θα πρέπει να διατυπώσει πραγματικά περιστατικά» είπε ο κ. Μαυραγάνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα δεν υπάρχουν τέτοια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στη λίστα με όσους Ελληνες πολίτες αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο μέχρι τις 31/12/2010. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τεκμαίρεται ότι έχουν ήδη προκύψει στοιχεία, τα οποία ερευνώνται προκειμένου να προχωρήσουν οι καταλογισμοί φόρων. Επανέλαβε ωστόσο ότι προτεραιότητα έχει πάρει η λίστα των εμβασματούχων.

Η κυρία Χρυσοβελώνη, από την πλευρά της, ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο και πριν από το 2009, γεγονός που ο υφυπουργός δεν το απέκλεισε.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ