Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

17.500 ευρώ (!!!) για ένα ταξιδάκι του Νότη στο (εξωτικό) Μπαλί

Για δύο βασικούς λόγους το εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας είναι διεθνώς γνωστό. Ο πρώτος, εδώ και χρόνια, είναι το γεγονός ότι αποτελεί -σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες- τον αγαπημένο προορισμό των ανά την υφήλιο παιδεραστών οι οποίοι, με πρόφαση την υιοθεσία, κακοποιούν σεξουαλικά φτωχά παιδιά. Ο δεύτερος, πιο πρόσφατος λόγος είναι η επιλογή του για τη διεξαγωγή των καλλιστείων «Μις Κόσμος 2013» που έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες, με τις εντυπωσιακές καλλονές να τραβούν πάνω τους τα φώτα της παγκόσμιας lifestyle δημοσιότητας.

Θα μπορούσαν άραγε αυτά να επισκιαστούν από μια άλλη είδηση ελληνικού ενδιαφέροντος; Ναι, καθότι ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να καταφθάσει στο όμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα ο -ποιος άλλος;- Νότης Μηταράκης. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσει εβδομαδιαίο ταξιδάκι στην ασιατική αυτή χώρα τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, με αφορμή την 9η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το αντικείμενο της επίσκεψης ακούγεται ασφαλώς πολύ τεχνοκρατικό και κατά πάσα πιθανότητα το χρονικά περιθώρια για άλλες δραστηριότητες (αν και οι μέρες είναι αρκετές) θα αποδειχθούν ασφυκτικά. Ετσι δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ακόμη αν οι οι μετέχοντες στη διάσκεψη, μεταξύ των οποίων και ο ημέτερος κ. Μηταράκης, θα προλάβουν -και σε ποιον βαθμό- να γευτούν τις διάφορες extreme απολαύσεις του ινδονησιακού παραδείσου.

Οι πειρασμοί, πάντως, θα είναι μεγάλοι. Και μια επίσκεψη στο Μπαλί, όποιο πρωτόκολλο κι αν έχει, πολύ δύσκολα δεν συνοδεύεται από ευχάριστες και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Το Μπαλί είναι τόσο γραφικό και εξωτικο, που θυμίζει σκηνή απο ταινία, με πλούσια δάση, βουνά και πανέμορφες παραλίες, με καταγάλανα νερά και ιδανικές θερμοκρασίες που τις κάνουν κατάλληλες για οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή και της νύχτας ακόμα. Τα ξενοδοχεία έχουν θέα στον Ινδικό Ωκεανό και σχεδόν πάντα ο καιρός είναι όμορφος και ερωτικός. Ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζει το Ιερό Δάσος των Πιθήκων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν εκατοντάδες πιθήκους να πηδούν από πανύψηλα δέντρα, να περνούν από δίπλα τους, να κολυμπούν σε σιντριβάνια και να παίζουν μαζί τους…

Για την επίσκεψη του κ. Μηταράκη, βέβαια, για ακόμη μία φορά τον… λογαριασμό -που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος- θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ποσό που έχει δεσμευτεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αγγίζει τα 17.500 ευρώ (!) για τον υφυπουργό και τρία στελέχη του υπουργείου που θα τον συνοδεύσουν. Τελικά, οι περικοπές που επιβάλλει το οικονομικό επιτελείο αφορούν τους άλλους και όχι τον αποτυχημένο υφυπουργό, ο οποίος -τι ειρωνεία- κάνει το συγκεκριμένο ταξίδι για να… διασώσει την παγκόσμια οικονομία. Και ας μην έχει καταφέρει να φέρει ακόμα τις περιβόητες επενδύσεις στην Ελλάδα -ρόλο για τον οποίο πληρώνεται αδρά από τους Ελληνες φορολογουμένους-, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά τον συγκεκριμένο τομέα.

Με τέσσερις αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Δι@ύγεια πριν από λίγες μέρες, γνωστοποιείται το ποσό που διατίθεται για την επταήμερη επίσκεψη του κ. Μηταράκη, του γενικού διευθυντή του υπουργείου, ενός συνεργάτη του που είναι ειδικός σύμβουλός του επί Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και μιας υπαλλήλου του υπουργείου. Η πρώτη, που έχει να κάνει με τον υφυπουργό, αναφέρει: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 6.500 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου… οικονομικού έτους 2013 για: Μετακίνηση υφυπουργού κ. Μηταράκη Νότη στο Μπαλί, προκειμένου να συμμετάσχει στην 9η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ στις 1-7/12/2013». Αντίστοιχες είναι και οι αποφάσεις για τον γενικό διευθυντή, τον συνεργάτη του και την υπάλληλο, για τους οποίους πάντως χρειάζονται 3.700, 3.800 και 3.500 ευρώ, αντίστοιχα. Πού οφείλεται η διαφορά στα έξοδα του κ. Μηταράκη από τους άλλους τρεις, δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Ο υφυπουργός 6.500 ευρώ, τα τρία στελέχη του υπουργείου πολύ λιγότερα, διαφορά καθόλου αμελητέα.

Λίγες μέρες μετά τα χαμόγελά του και το ύφος χιλίων καρδιναλίων, που αποτυπώθηκαν και στον φωτογραφικό φακό έξω από την ΑΣΟΕΕ, κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΜΑΤ μέσα στο κτίριο, ο κ. Μηταράκης έρχεται να ξαναπροκαλέσει, την ώρα που δεν έχει να επιδείξει τίποτα θετικό στην υπουργική του θητεία. Και σίγουρα ο απερχόμενος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας Πασκάλ Λαμί, όταν πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του έλεγε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καλύψει μια χαμένη δεκαετία», ασφαλώς δεν θα είχε αυτόν στο μυαλό του. Τον κ. Λαμί, ο οποίος ηγείται του 159μελούς ΠΟΕ από το 2005, διαδέχεται από την 1η Σεπτεμβρίου ο Βραζιλιάνος Ρουμπέρτου Αζεβέδου, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ο οποίος αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση. Για την ιστορία, ο νέος πρόεδρος έχει αποδοχές 302.537 ελβετικά φράγκα (246.260 ευρώ) και επιδόματα σχεδόν άλλα 200.000 φράγκα (162.800 ευρώ). Ορισμένοι βλέπουν τη διάσκεψη στο Μπαλί ως μια ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της διασυνοριακής γραφειοκρατίας, η οποία υπολογίζεται ότι κοστίζει έως και το 10% της τελικής τιμής των αγαθών, αφού πολλά προϊόντα περνούν έως και πέντε σύνορα πριν φθάσουν στον καταναλωτή. Τώρα, πώς μπορεί να συμβάλει ο Νότης Μηταράκης στο συγκεκριμένο ζήτημα…

Και οδοιπορικά για να πάει στο νησί του

Ενδιάμεσα από την «καθοριστική» συμβολή του στην αστυνομική επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ και το ταξίδι του στο Μπαλί, ο Νότης Μηταράκης είχε και μία ανάπαυλα… ξεκούρασης, ή πιο σωστά «εκπροσώπησης της κυβέρνησης» στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Χίο. Συμπτωματικά η Χίος είναι το νησί της καταγωγής του υφυπουργού, ο οποίος προφανώς δεν έχασε την ευκαιρία να δει τους δικούς του ανθρώπους. Επίσκεψη, πάντως, την οποία πλήρωσε και πάλι ο ελληνικός λαός, όπως προκύπτει από δύο αποφάσεις που αλιεύσαμε από τη Δι@ύγεια. Αφορούν τον ίδιο και τον αστυνομικό του, για τους οποίους για το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους 850 ευρώ. Ποσό όχι τεράστιο, αλλά -όπως και να’ χει- δεν είναι και το πιο σώφρον για έναν πολιτικό να δίνει τέτοια δικαιώματα. Γιατί μπορεί να είναι καθ’ όλα νόμιμη η συγκεκριμένη πράξη, αλλά κάπου «σκαλώνει» στο ηθικό της μέρος και στις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μάλιστα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: οι εκπρόσωποι του δήμου και της περιφέρειας έφυγαν από την εξέδρα των επισήμων και παρακολούθησαν την παρέλαση ακριβώς απέναντί του, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για την υποβάθμιση του νησιού και ιδίως των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Ο ίδιος σάστισε και αρκέστηκε στο να κοιτάζει τα πανό διαμαρτυρίας. Στις δηλώσεις του, πάντως, μετά την παρέλαση προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, παρουσιάζοντας τη διαμαρτυρία ως «άκαιρη». Χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα, ωστόσο, εκτός τόπου και χρόνου και πάλι, συνέστησε στους πάντες, αντί να αντιδρούν, να… γιορτάσουν γιατί «αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ