Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

18 δεσμεύσεις Σαμαρά για οικονομία και κοινωνία!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το εθνικό σχέδιο της Ν.Δ. με 18 δεσμεύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε χθες στο ΕΒΕΑ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Με την κίνησή του αυτή ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοινώνει σήμερα το δικό του πρόγραμμα, και να δείξει ότι είναι έτοιμος με θέσεις και προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες. Από τα 18 σημεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. τα 10 είναι προς διαπραγμάτευση με τις δάνειες δυνάμεις και τα υπόλοιπα οκτώ θα είναι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη» και πρόσθεσε: «Οσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης μας εξαγγέλλουν ήδη από την τηλεόραση νέους φόρους. Στις καταθέσεις, στα εισοδήματα, στην περιουσία, παντού. Τα ακούει ο κόσμος και τρομάζει. Οι ίδιοι τον τρομοκρατούν». Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη θέση του για τη δημιουργία 150.000 πραγματικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς και διπλάσιες στον επόμενο χρόνο.

Τα μέτρα που θα διαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς άμεσα είναι:

1. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Επίσης, αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, στα επίπεδα του 2009. Αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους.

– Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και -σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας.

– Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το «κούρεμα» του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία

2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά έναν ακόμη χρόνο, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης.

3. Εκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολουμένους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

4. Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών. Να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

5. Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Η Βουλγαρία δεν είναι «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και ανάπτυξης.

Να στηριχτούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Να επανέλθει η μετενέργεια στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους έξι μήνες (από τους τρεις μήνες που είναι τώρα). Να παγώσουν οι μισθοί στα τωρινά επίπεδα, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζομένους και εργοδότες.

6. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 για την επόμενη χρονιά και στα 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη.

7. Αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.

8. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών

9. Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2013-14 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια.

10. Πέρα από τον κανόνα ένα προς 10, επαναφορά της πρότασης της Ν.Δ. για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου. Να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τους.

Χωρίς συζήτηση

Τα οκτώ μέτρα που δεν χρειάζονται συζήτηση με την τρόικα είναι:

1. Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφόσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια.

2. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

3. Δημιουργία «ειδικού εργαλείου ρευστότητας». Βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησής τους.

4. Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.

5. Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

6. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.

7. Πολιτική για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.

8. Επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ.

Κοντά στον τουρισμό (και σε επαφή με τις ΗΠΑ για ισχυρές συμμαχίες) εν όψει της 18ης Ιουνίου

«Εφοδο» στο υπουργείο Τουρισμού θα κάνει σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, για να μιλήσει με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και με ανθρώπους του ΕΟΤ. Υστερα από αυτό θα συναντηθεί με τους φορείς του τουρισμού, ώστε να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό.

Το Σάββατο, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ταξιδέψει στη Ρόδο, όπου και θα έχει μια σειρά από συναντήσεις με φορείς και παράγοντες του νησιού. Επίσης ο κ. Σαμαράς θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με υποψήφιους βουλευτές του νησιού και με τα κομματικά στελέχη, ενώ θα συναντηθεί και με παράγοντες του νησιού. Διαφορετικό από τις προηγούμενες περιοδείες του είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα περπατήσει στο κέντρο της πόλης και σε άλλα σημεία, ώστε να έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με πολίτες.

Ο κ. Σαμαράς, στο πλαίσιο του να «χτίσει» τις απαραίτητες συμμαχίες για την Ελλάδα την επόμενη ημέρα, συναντήθηκε με απεσταλμένους του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τους διαβεβαίωσε ότι «η Ν.Δ. είναι δύναμη σταθερότητας» και τους ενημέρωσε για τις θέσεις του τόσο για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί όσο και για τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο Μνημόνιο ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά και για το θέμα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Λάελ Μπρέιναρντ και ο υφυπουργός Οικονομικών Κρίστοφερ Σμαρτ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι σταθερή γραμμή παραμένει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα ντόμινο κρίσης στην Ε.Ε. Από τη μεριά τους, οι «άνθρωποι» του Ομπάμα τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού μιας ισχυρής και βιώσιμης κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., όπου αναμένονται περιορισμένες αλλαγές μετά την τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη στην πρώτη θέση.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...