Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

1969. Η χούντα «βγάζει» την Ελλάδα από την Ευρώπη

Το 1969 οι καταγγελίες για βασανιστήρια έφεραν τη χούντα στο εδώλιο του κατηγορουμένου της Ευρώπης. Τον Δεκέμβριο, το συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρόσωπα – κλειδιά για δρομολογηθούν οι καταγγελίες ήταν οι άγρια βασανισθέντες Περικλής Κορβέσης και Κίτι Αρσένη, που κατάφεραν να αποδράσουν και να καταθέσουν μαζί με άλλους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αμέριστη βοήθεια είχαν από την Αμαλία Φλέμινγκ, τον Πάμπλο, τον γνωστό επαναστάτη Μιχάλη Ράπτη και τη Μαρία Μπέκετ που προσέφερε καταφύγιο και μέσα, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην Ευρώπη οι καταγγελίες.

Οι αποκαλύψεις κλόνισαν το Απριλιανό καθεστώς και οι συνταγματάρχες έψαξαν τρόπο να αποφύγουν τη διεθνή κατακραυγή και την ταπεινωτική αποπομπή από το συμβούλιο της Ευρώπης. Έτσι αποφάσισαν να προλάβουν τα χειρότερα. Στις 12 Δεκεμβρίου, λίγο πριν η επιτροπή υπουργών Εξωτερικών του συμβουλίου της Ευρώπης προχωρήσει στην αποβολή της χούντας και άρα της Ελλάδας από την Ευρώπη, ο υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Π. Πιπινέλης, ζήτησε το λόγο και είπε: «Κατ΄εξουσιοδότηση της κυβερνήσεώς μου, επιθυμώ να ανακοινώσω εις το συμβούλιο ότι η Ελλάς καταγγέλλει το καταστατικόν του συμβουλίου της Ευρώπης και την σύμβασιν της Ρώμης, συμφώνως προς το άρθρο 7 του καταστατικού και αποχωρεί νομίμως του συμβουλίου της Ευρώπης».

Όταν η απόφαση της χούντας διαδόθηκε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι δήλωσε: «Η δικτατορία απέκοψε την Ελλάδα από τον κορμόν της Ευρώπης». Αντίθετα, ο διορισμένος υπουργός Πιπινέλης δήλωνε ευτυχής και περήφανος για την «έξοδο» και επιβράβευε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο για την πρωτοβουλία: «τούτο οφείλεται κυρίως εις σας κ. πρωθυπουργέ, που καταστήσατε την Ελλάδα σεβαστήν εις τους φίλους της και τρομεράν εις τους εχθρούς της».

Σε σημείωμα του ο Κ. Καραμανλής σχολίασε μεταξύ άλλων τη συμπεριφορά της χούντας λέγοντας: «αποτέλεσμα της αντιφατικής αλλά και δόλιας συμπεριφοράς της, ήτο να γελοιοποιηθή διεθνώς η Ελλάς και να προκαλήται η αγανάκτησις των εμπαιζομένων. Διότι πράγματι το καθεστώς των Αθηνών με τας ψευδολογίας και τας ασυναρτησίας του έδιδε την εντύπωσιν της ευθύνης δικτατορίας».

www.mixanitouxronou.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ