Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

2.000 μικροβιολογικά εργαστήρια ένα βήμα πριν από το «λουκέτο»!

Με λουκέτο απειλούνται σχεδόν τα μισά από τα 2.000 μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας, μετά την υποκοστολόγηση που έγινε σε 51 βασικές διαγνωστικές εξετάσεις με εντολή των δανειστών. Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που χαρακτηρίζει την απόφαση της μεσοσταθμικής μείωσης κατά 45% στις συγκεκριμένες εξετάσεις «απαράδεκτη και επικίνδυνη» για το σύστημα υγείας. Σημειώνεται ότι το «ψαλίδι» αφορά τις πιο συχνές εξετάσεις, όπως αίματος, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερίνης, σιδήρου, ουρικού οξέος, θυρεοειδούς και PSA για τον προστάτη. Μάλιστα, η μείωση της τιμής σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 70%, γεγονός που θα προκαλέσει ντόμινο από λουκέτα στα εργαστήρια της γειτονιάς, σύμφωνα με τον ΙΣΑ.

Παράλληλα, ορατός είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθούν «ολιγοψώνια» στην αγορά από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και καρτέλ, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο καρδιολόγος Φώτης Πατσουράκος, ταμίας του ΙΣΑ. «Το υπουργείο Υγείας και η τρόικα παραδίδουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες, αφού τα εργαστήρια της γειτονιάς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος» σημειώνει και προσθέτει ότις ενδεικτικά ένα τσεκάπ στοιχίζει σήμερα περίπου 50 ευρώ, εκ των οποίων 18 ευρώ είναι μόνο τα αναλώσιμα.

«Η μεσοσταθμική μείωση κατά 45% σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις και κατά 9% για τις λοιπές εργαστηριακές είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει “ολιγοψώνια” στην αγορά. Εκτιμούμε ότι επιχειρείται μια πρωτοφανής παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες, αφού από τα 2.000 εργαστήρια της χώρας το 50% δεν θα αντέξει» εξηγεί ο κ. Πατσουράκος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, «από την αδιανόητη αυτή απόφαση», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2816Β’ (22/12/15), δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον ΕΟΠΥΥ, αφού το Ταμείο προστατεύεται με τους αυτόματους μηχανισμούς επιστροφής χρημάτων και έκπτωσης, σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν (rebate, clawback), αλλά και από τον κλειστό προϋπολογισμό των 302.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ευρώ παραπάνω.

Ρίτα Μελά

«Μαχαίρι» σε 51 εξετάσεις!

Πικρά Χριστούγεννα πέρασαν τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και βάζει «μαχαίρι» έως και 70% στις τιμές των 51 συχνότερων βιοχημικών εξετάσεων που συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασθενείς τους. Οπως σημειώνει στη «δημοκρατία» ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ, καρδιολόγος Φώτης Πατσουράκος, η μεσοσταθμική μείωση 45% στις τιμές των εν λόγω διαγνωστικών εξετάσεων είναι η ταφόπλακα των μικρών εργαστηρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, στα μικρά εργαστήρια η παλιά τιμή για την εξέταση σακχάρου ήταν 2,26 ευρώ, ενώ η νέα είναι 1,15 λεπτά, μειώθηκε δηλαδή κατά 50%. Το ουρικό οξύ από 2,88 ευρώ μειώνεται σε 1,01 ευρώ και η τιμή συρρικνώθηκε κατά 70%. Η εξέταση για τα τριγλυκερίδια από 4,49 ευρώ έπεσε στο 1,60 (-65%) και η χοληστερίνη (καλή και κακή) από 4,75 ευρώ κατρακύλησε στα 1,78 ευρώ (-63%). Η εξέταση για τον προστάτη (PSA) από 15 ευρώ έπεσε σε 9,16 ευρώ (-35%), ενώ η εξέταση για τον θυρεοειδή από 12,35 ευρώ μειώθηκε σε 5,71 ευρώ (-60%). Επίσης, οι τιμές στις μαγνητικές τομογραφίες μειώθηκαν κατά 18%, ενώ στις αξονικές κατά 9%. Σημειώνεται ότι ο ασθενής εξακολουθεί να πληρώνει συμμετοχή 15% επί των νέων τιμών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ