Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

2.300 νέες θέσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ακόμη περισσότερες ευκαιρίες σε εργαζομένους που επιθυμούν να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα δίνουν το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και το υπουργείο Παιδείας. Οπως αποφασίστηκε, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις κατά 2.300, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα να ανέλθει σε 10.000.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 7 Μαΐου και η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 του ίδιου μήνα, ενώ η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού ήδη περίπου 35.000 άτομα έχουν αποστείλει αιτήσεις συμμετοχής.

Βεβαίως, λόγω οικονομικής κρίσης η ζήτηση έχει πέσει, καθώς πριν από τρία χρόνια ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνούσε τις 70.000 και πριν από δύο μειώθηκε στις 50.000, ωστόσο το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι μεγάλο. «Πρόκειται για ένα σημαντικό άνοιγμα προς τους εργαζομένους που προσπαθούν εν μέσω οικονομικής κρίσης να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να εδραιώσουν τη θέση τους» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΕΑΠ Χάρης Κοκκώσης.

Μάλιστα, για να έχουν τη δυνατότητα όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα το δικαίωμα στη διεκδίκηση μίας θέσης, το ΕΑΠ όχι μόνο έχει προχωρήσει σε μείωση των διδάκτρων, αλλά και σε διακανονισμούς με τις τράπεζες, ώστε οι φοιτητές να πληρώνουν σε άτοκες δόσεις.

Ετσι, το κόστος για τα προπτυχιακά προγράμματα φτάνει τα 550 ευρώ από 750 που ήταν ανά ενότητα και για τα μεταπτυχιακά τα 600 ευρώ από 850 ανά ενότητα.

Το πανεπιστήμιο κατάφερε να μειώσει τις τιμές, ώστε να γίνουν πιο προσιτές σε περισσότερους ενδιαφερμένους περιορίζοντας τα λειτουργικά έξοδά του, με απώτερο σκοπό α εξυπηρετούνται όλοι όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν στο ίδρυμα.

Ο κ. Κοκκώσης σημειώνει ότι, επειδή η κρατική χρηματοδότηση είναι ελάχιστη (1.500.000 ευρώ) μπροστά στα έξοδα του ΕΑΠ (συνολικά 30.000.000 ευρώ), είναι αναγκαία η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών για να καλύπτεται η μισθοδοσία και οι μετακινήσεις των διδασκόντων καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που τους παρέχεται.

«Δεδομένου ότι οι φοιτητές μας είναι σπαρμένοι σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να μετακινούνται οι περίπου 1.500 καθηγητές που απασχολούνται για να διδάξουν» αναφέρει και προσθέτει ότι το πανεπιστήμιο νοικιάζει χώρους εξυπηρέτησης των φοιτητών σε 13 Περιφέρειες και αίθουσες για τη διεξαγωγή των εξετάσεών τους σε εννέα πόλεις. Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνονται και οι βεβαιώσεις που χορηγεί το ίδρυμα, αλλά και η διευκόλυνση του να σπουδάζουν από το σπίτι τους.

Ανοιγμα και σε ομογενείς

Νέους ορίζοντες σκοπεύει να ανοίξει το ΕΑΠ, το οποίο θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα προσφέροντας εξ αποστάσεως προγράμματα στους ομογενείς του εξωτερικού αλλά και σε ξένους που θέλουν να φοιτήσουν στο ίδρυμα. «Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους ομογενείς αλλά και πολίτες από οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρονται για τα προγράμματά μας και για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα σπουδών στην αγγλική γλώσσα ειδικά για αυτούς» λέει ο κ. Κοκκώσης. Το γνωστικό του αντικείμενο θα είναι οι Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, το οποίο θα χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: την Ιστορία, τη Λογοτεχνία και τη Φιλοσοφία.

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ αισιοδοξεί ότι το πανεπιστήμιο θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα εντός της επόμενης διετίας προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων του εξωτερικού. Στα σχέδια του πανεπιστημίου είναι και η συνεργασία με κινέζικο ίδρυμα, η οποία συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή προγραμμάτων σπουδών. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο θα προσφέρει μαθήματα σε Κινέζους φοιτητές πάνω στον Ελληνικό Πολιτισμό. Αντιστοίχως, οι φοιτητές του ΕΑΠ θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα Σπουδές στην Κινέζικη Γλώσσα και στον Κινέζικο Πολιτισμό. Τα μαθήματα και στα δύο προγράμματα θα γίνονται εξ αποστάσεως και στα αγγλικά.

Ευη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ