Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

24.000.000 τουρίστες ο στόχος!

Εντός του Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση του αμερικανικού συμβουλευτικού οίκου McKinsey για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αύξησης των εσόδων και του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανέθεσε πρόσφατα στη McKinsey την κατάρτιση σχεδίου, ώστε έως το 2021 να έχει επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των τουριστών από 17.000.000 σε 24.000.000 τον χρόνο και για ενίσχυση των ετήσιων εσόδων του κλάδου στα 18 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική εταιρία θα ολοκληρώσει τη μελέτη τον Σεπτέμβριο, ώστε η πρόταση να «κουμπώσει» με την προετοιμασία του επόμενου ΕΣΠΑ. Στη μελέτη θα περιλαμβάνονται προτάσεις για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, τους τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες, τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει το Δημόσιο, τις αγορές-στόχους τις οποίες πρέπει να διεκδικήσει η χώρα μας κ.λπ.

Οπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρ. Ανδρεάδης, για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων πρέπει το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη να αυξηθεί έως το 2021 σε 800 ευρώ από περίπου 620 ευρώ που είναι σήμερα. Στον ΣΕΤΕ εκτιμούν ότι την ίδια περίοδο θα δημιουργηθούν περί τις 320.000 νέες θέσεις εργασίας, ώστε το σύνολο των απασχολουμένων στον κλάδο να φτάσει το 1.000.000.

Αγορά κατοικιών

Η αγορά της παραθεριστικής κατοικίας θεωρείται τόσο από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (που επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης κρατικών ακινήτων) όσο και από τους ξενοδόχους κρίσιμος παράγοντας για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Στην αγορά θεωρούν σημαντική τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ξένοι αγοραστές κατοικιών στην Ελλάδα, κόστους άνω των 250.000 ευρώ, εξασφαλίζουν πενταετή άδεια παραμονής. Ομως ο κ. Ανδρεάδης είπε χθες ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια δικαίου που επιθυμούν οι ξένοι επενδυτές, με τον ΣΕΤΕ να ζητεί συνταγματική κατοχύρωση. Προτείνει να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη κατά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, «ώστε να μην αλλάζει ο νόμος ανάλογα με τις διαθέσεις κάθε κυβέρνησης».

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ