Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

250.000 μόνιμοι προς απόλυση

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η συνεχής πίεση της τρόικας προς την κυβέρνηση για άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, σε μια χρονική στιγμή που το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, την οδηγεί σε κινήσεις που προδίδουν πανικό. Στο σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας ήρθαν να προστεθούν χθες διαρροές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για σχέδιο συρρίκνωσης κατά 30% και του σκληρού πυρήνα του κράτους, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στην απόλυση.

Το σχέδιο του υπουργείου, για το οποίο οι πληροφορίες είναι θολές και συγκεχυμένες για το πώς και σε ποιον χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθεί, προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις, με στόχο την αναμόρφωση 20 «διακριτών ομάδων φορέων», στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα. Ακόμη περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών, επανακαθορισμό των οργανογραμμάτων περίπου 1.200 διευθύνσεων και αναμόρφωση χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων.

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς είτε θα μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είτε θα τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ή θα ενταχθούν στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους, ή θα τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την επίσπευση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του στενού πυρήνα του κράτους έπειτα από πιέσεις της τρόικας ώστε να επιτευχθεί μείωση των δημόσιων δαπανών, κάτι που παραδέχτηκε χθες και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος, μιλώντας στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει μαχαίρι και στον στενό πυρήνα του κράτους. «Απαντώντας με αποφασιστικότητα στο επιτακτικό αίτημα για ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, έχουμε εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες πραγματοποιούμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον τομέα της απλοποίησης των διοικητικών δομών των δημόσιων φορέων και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Οδηγούμαστε σε ενιαία οργανογράμματα φορέων στο μέτρο του δυνατού, οδηγούμαστε σε ενιαίες δομές υπουργείων, ευκολότερα διαχειρίσιμες, αλλά και πιο λειτουργικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, και αυτό είναι ένα ακόμη σημείο προχειρότητας της κυβέρνησης, η σκέψη για μείωση του στενού δημόσιου τομέα κατά 250.000 υπαλλήλους ή 30%, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την απογραφή του Ιουλίου 2010 οι μόνιμοι υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 625.738 και από αυτούς έχουν, στο μεταξύ, συνταξιοδοτηθεί έως και τον περασμένο Ιούνιο περίπου 100.000 υπάλληλοι, είναι λάθος, καθώς τα νούμερα δείχνουν μείωση του στενού δημόσιου τομέα κατά 40%!

Πάντως οι σχετικές διαδικασίες θα κινηθούν παράλληλα με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την κατάργηση ή τη συγχώνευση 151 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα οδηγήσουν στην «εφεδρεία» περίπου 50.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων περίπου 20.000 θα βρεθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκτός της ασφάλειας του δημόσιου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προκύπτει και θέμα για τον τρόπο αξιολόγησης του πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς θεωρείται εξόχως πιθανό ότι τα κριτήρια θα είναι κομματικά. «Είναι ανησυχητικό ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα απολυθεί σήμερα αυτό το προσωπικό. Το πλέον παράλογο είναι ότι μετά την εφεδρεία του 10% θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα προχωρεί την εργασιακή εφεδρεία και στη συνέχεια αξιολογεί το προσωπικό! Δηλαδή, πρώτα θα διώξουν χωρίς κριτήρια και μετά θα αξιολογήσουν τους υπολοίπους! Το κομματικό κράτος στο αποκορύφωμά του» τονίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει για το ποια θα είναι ακριβώς η… τύχη των περίπου 250.000 υπαλλήλων των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Γεγονός είναι πάντως ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις, θα μπορούν ακόμη και να απολυθούν, με δεδομένο μάλιστα πως, παρότι θεωρούνται μόνιμοι, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει σχετική συνταγματική απαγόρευση. Οι απολύσεις αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων για τους οποίους πιέζει η τρόικα μπορεί να γίνει χωρίς καν την καταβολή αποζημίωσης.

Εν τω μεταξύ, εντός της προσεχούς εβδομάδας η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα και τις ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο που θα επιφέρουν νέες σημαντικές μειώσεις στις ήδη κουτσουρεμένες αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίες μάλιστα στα «ρετιρέ» μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


«Θα διώξουμε εργαζομένους και από τους ΟΤΑ» λέει ο Π. Κουκουλόπουλος

Ορθάνοιχτη την πόρτα σε απολύσεις και στους ΟΤΑ άφησε, χτες, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, τόνισε ότι στόχος είναι οι ΟΤΑ να μη συμβάλουν στο κρατικό έλλειμμα ούτε ένα ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι «κάποιοι από τους ΟΤΑ, 10-15, δεν είναι σε θέση να σηκώσουν κάποια δανειακά βάρη, αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό».

Επιπλέον, ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε: «Είπαμε ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία, μέσω του προγράμματος εξυγίανσης. Ισως να μη χρειαστούμε τον μηχανισμό της εφεδρείας, αλλά θα φτάσουμε, αν χρειαστεί, και σε απολύσεις προσωπικού, αναγκαστικά, δεν γίνεται διαφορετικά» σημείωσε.

«Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν μπορεί να πληρώσει. Γιατί μια επιχείρηση έχει δικαίωμα να κλείσει, ένα κράτος όχι» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών στο δημοτικό ραδιόφωνο Κανάλι 1.

Μ.Β.Λ.


Στη λίστα για την εφεδρεία και οργανισμοί που δεν ελέγχει το κράτος

Χάος και μπάχαλο έχει προκύψει με τη λίστα που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνει τους 151 φορείς που μέρος του προσωπικού τους θα υπαχθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Ο ένας μετά τον άλλον ξεπηδούν οι οργανισμοί που δηλώνουν πως κακώς περιελήφθησαν στον σχετικό κατάλογο και σηκώνουν «αντάρτικο», αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του υπουργείου. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζονται διατεθειμένοι να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μπορεί να εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, η οποία είχε συνταχθεί το 2010 κατόπιν απαιτήσεων της τρόικας, όμως κατ’ ουσίαν δεν έχουν οικονομικά «πάρε δώσε» με το Δημόσιο, δεν αντλούν κρατικές επιχορηγήσεις, δεν στοιχίζουν στον κρατικό Προϋπολογισμό και, επομένως, η μείωση προσωπικού ή η υπαγωγή τους σε εργασιακή εφεδρεία δεν επιφέρει κάποια μείωση στις δημόσιες δαπάνες! Οι οργανισμοί αμφισβητούν το σύννομο της διαδικασίας και υποστηρίζουν πως εκ συστάσεως εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3986/2011. Πρόκειται για φορείς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και οι οποίοι, αν και εποπτευόμενοι από ΝΠΔΔ, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Τα έσοδά του προέρχονται από την ειδική εισφορά 0,75% στο εγχώριο γάλα, 0,5% στο εισαγόμενο γάλα και από την εισφορά 0,2% στο εγχώριο και εισαγόμενο κρέας. Μια άλλη περίπτωση είναι το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο, όπως υποστηρίζει, συμπεριλήφθηκε στη λίστα της κυβέρνησης λόγω λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Την έκπληξή του για την ένταξή του στη λίστα εκφράζει και το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο θεωρεί ότι το όνομά του συμπεριλήφθηκε στη λίστα εκ παραδρομής. «Το Ιδρυμά μας ουδέποτε είχε οικονομική σχέση με το κράτος ούτε και έτυχε ποτέ κρατικής επιχορήγησης» σημειώνει.

Αντίθετο στο μέτρο της εφεδρείας είναι και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), το οποίο ζητά να μη θιγεί η δραστηριότητα και η πολιτιστική προσφορά του. «Η εργασιακή εφεδρεία δεν θα έπρεπε να αφορά το ΚΘΒΕ, καθ’ ότι εκκρεμεί λύση για την εξαίρεση των κρατικών σκηνών από τις ΔΕΚΟ» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης. Επίσης, και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει τη μη συμμόρφωσή του στην εντολή του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πλεονάζον προσωπικό.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...