Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

3.000.000 για κανάλι που δεν βλέπει κανείς!

Προϋπολογισμός που προκαλεί ίλιγγο για τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής που απασχολεί 82 υπαλλήλους και έχει εξοπλισμό σαν το BBC

Ο προϋπολογισμός του Καναλιού της Βουλής προκαλεί ίλιγγο και γι’ αυτό φαίνεται ότι η νέα πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου προτίθεται να κάνει μεγάλες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το κόστος της λειτουργίας του καναλιού, μαζί με τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων, αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ, μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν πολλές φορές ξεπερνούσε και τα 4.000.000 ευρώ. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα τεράστιο κονδύλι, που δεν δικαιολογείται με βάση την «προσφορά» του καναλιού και την τηλεθέασή του, γι’ αυτό και τίθεται ευθέως ζήτημα για την αναγκαιότητα ύπαρξής του (τη στιγμή μάλιστα που θα ανασυσταθεί και η ΕΡΤ).

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται φτάνουν τους 82 (από αυτούς 45 είναι τεχνικοί, 12 δημοσιογράφοι, 13 διοικητικοί και 12 παραγωγοί), με τους μισθούς τους, φυσικά, να είναι σαφώς μειωμένοι, μετά τις περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις υπήρξαν περικοπές που έφτασαν και το 40%.

Το κανάλι της Βουλής διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, που περιλαμβάνει πέντε κοντρόλ, 25 ρομποτικές κάμερες και τρία μοντάζ AVID, για να μεταδίδει όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες διατέθηκαν για την αναβάθμιση των τριών μοντάζ AVID 24.846 ευρώ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για υλικοτεχνικό εξοπλισμό μεγέθους BBC, τον οποίο όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκαν οι έως τώρα διευθύνσεις. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, και αυτές είναι -το λιγότερο- πλούσιες και αντάξιες μεγάλων σταθμών, καθώς μέχρι πρότινος είχαν διατεθεί από τη Βουλή τρία κτίρια, με ετήσιο μίσθωμα λίγο κάτω από 30.000 ευρώ. Μάλιστα, το 2011 η Βουλή ενέκρινε κονδύλι της τάξης των 136.000 ευρώ για τηλεοπτικό εξοπλισμό και άλλα 51.000 ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό, για τη δημιουργία του τρίτου στούντιο, που βρίσκεται στη λεωφόρο Αμαλίας.

850.000 για προγράμματα

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, που υπέγραψε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έχει δεσμευτεί (εκτός των μισθοδοτικών αναγκών) κονδύλι 1.100.000 ευρώ, μειωμένο κατά 352.000 ευρώ σε σχέση με το περασμένο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνολική πίστωση τα 850.000 ευρώ προορίζονται για την αγορά τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από μερικούς μήνες η Βουλή δέσμευσε για τις ανάγκες του καναλιού 10.528 ευρώ για… κορμοράνους και χαλκόκοτες. Με άλλα λόγια, 10.528 ευρώ για τη μίσθωση 14 επεισοδίων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σπάνια πουλιά της Ελλάδας και της Ευρώπης», παραγωγής 2000. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια, η μίσθωση περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για ποικίλα είδη πτηνών και συγκεκριμένα: 1. Ανατίδες, 2. Αφρόπαπιες, 3. Βουτηχτάρια, 4. Γκρίζος ερωδιός, 5. Γλάροι, 6. Γλαρόνια, 7. Κορμοράνοι, 8. Κύκνοι, 9. Μεταναστευτικά της άνοιξης, 10. Πελαργοί, 11. Πουλιά στην άκρη του δρόμου, 12. Πρασινοκέφαλη πάπια, 13. Φαλαρίδες, 14. Χαλκόκοτες.

Από την πλευρά της η Ζ. Κωνσταντοπούλου έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κανάλι και φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αναβάθμισή του. Οπως, εξάλλου, είπε προσφάτως, «η Βουλή θα μεριμνά για την άμεση και επίσημη ενημέρωση των πολιτών για το κοινοβουλευτικό έργο που είναι πολυδιάστατο και έχει να κάνει όχι μόνο με τη νομοθεσία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και με την παιδεία, με τον πολιτισμό, με την κοινοβουλευτική διπλωματία, με την πρόσβαση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συχνότητα του Καναλιού της Βουλής θα μεταδίδει ζωντανά όλες τις επιτροπές του Κοινοβουλίου, ενώ θα υπάρχουν και οι ανάλογες εκπομπές για να υποστηρίζουν τα πεπραγμένα. Ενα πρώτο δείγμα γραφής ήταν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όπου κάμερες βρέθηκαν στο γραφείο του νέου ΠτΔ, προκειμένου να καλυφθεί η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος από την πρόεδρο της Βουλής.

Παράλληλα, η κυρία Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τετάρτη ότι όχι μόνο θα μεταδίδονται απευθείας όλες οι συνεδριάσεις των επιτροπών, αλλά θα καλυφθεί και η επικείμενη εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο. Να υπενθυμίσουμε ότι τέτοιες διαδικασίες ήταν παλαιότερα κλειστές ακόμα και στους δημοσιογράφους. «Σε αυτή την περίοδο θα μεταδίδονται απευθείας από το Κανάλι της Βουλής αλλά και στο διαδίκτυο όλες οι συνεδριάσεις των επιτροπών. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, αυτή η εγκατάλειψη των πολιτών στην παραπληροφόρηση και την παραποίηση του περιεχομένου των κοινοβουλευτικών τεκταινομένων που εντοπίστηκε σε προηγούμενες περιόδους» είπε χαρακτηριστικά.

Δημιουργήθηκε το 1999 για να δείχνει τις συνεδριάσεις

Η ιστορία του σταθμού ξεκινά το 1999, όταν το Ελληνικό Δημόσιο μαζί με τη Βουλή των Ελλήνων αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κανάλι για να μπορεί ο ελληνικός λαός να βλέπει απευθείας τις ελληνικές συνεδριάσεις και τις Ολομέλειες. Ο σταθμός, λοιπόν, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1999, όταν επικεφαλής του ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης. Το πρόγραμμά του μέχρι το 2003 μετέδιδε μόνο τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, όμως την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η μετάδοση και των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Μάλιστα, το 2009 ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας πρότεινε τη δημιουργία του ραδιοσταθμού της Βουλής. Η ιδέα του «γαλάζιου» πρώην βουλευτή έγινε πράξη και μέσω διαδικτύου άρχισαν οι πιλοτικές εκπομπές του ραδιοσταθμού της Βουλής, ενώ η κανονική, αναλογική λειτουργία του σταθμού αναμενόταν τον Ιούλιο του 2009. Κάτι το οποίο, όμως, δεν κατέστη δυνατό και η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ