Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

3+1 σούπερ πρότζεκτ για την ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα

Τρία συν… ένα mega πρότζεκτ, με χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμους στόχους, συγκεκριμένες δράσεις, αλλά χωρίς ευχολόγια, πρέπει να οριστούν για τη Βόρεια Ελλάδα υπό την «ομπρέλα» του ανασυσταθέντος υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να επιτευχθούν η πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Την πρόταση αυτή έκανε χθες στον νέο υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρο Καράογλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νίκος Πέντζος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο μετρό, στη Ζώνη Καινοτομίας, στο λιμάνι, αλλά και στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο.

«Μπορεί να είναι τέσσερα ή πέντε. Το ζήτημα είναι να οριστούν και να δουλέψουμε συστηματικά γι’ αυτά» σημείωσε μιλώντας στη «δημοκρατία» ο κ. Πέντζος. Ο ίδιος πρότεινε επίσης να λειτουργήσει εκ νέου η πρόσφατα καταργηθείσα Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (ΕΜΑ), η οποία, όπως ανέφερε, λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια ως μια πραγματική πρωτοβουλία αποκέντρωσης και διευκόλυνσης των επιχειρηματιών της περιοχής και να αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη της σκοπιμότητας επανίδρυσης του υπουργείου. «Αν θέλουμε περιφερειακή ανάπτυξη, πρέπει επιτέλους να εμπιστευτούμε την περιφέρεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο ο ΣΒΒΕ πρότεινε το υπουργείο να λειτουργήσει από δω και στο εξής ως συντονιστής των παραγωγικών υπουργείων στη Βόρεια Ελλάδα και να έχει πραγματικές αρμοδιότητες επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ περιέγραψε την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Δημοσιοποίησε μάλιστα τα πρώτα στοιχεία από την ετήσια έρευνα του ΣΒΒΕ, που αφορούν την επεξεργασία στοιχείων ισολογισμών από τις 300 μεγαλύτερες μεταποιητικές επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου, τα οποία δείχνουν ότι κατά την περασμένη χρονιά το σύνολο των επιχειρήσεων και των κλάδων εργάστηκε με ζημίες. Σύμφωνα με τον κ. Πέντζο, το γεγονός αυτό θα έχει, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την πραγματική οικονομία, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, με κυριότερη την αύξηση των λουκέτων.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ