Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

3,3 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό!

Την παρτίδα φαίνεται να σώζει ο τουρισμός, καθώς τα έσοδα εμφάνισαν σημαντική αύξηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος πάει φέτος για χρονιά-ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του έτους ο τουρισμός «έφερε» μισό δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Στο εξάμηνο ωστόσο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2,88 δισ. ευρώ, έστω και κατά 58% μικρότερο από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 17,8% ή 503.000.000 ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 12,3% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδος), φτάνοντας τα 3,324 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας περιορίστηκαν κατά 8,3%.

Ως εκ τούτου, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τον Ιούνιο, η άνοδος του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά κατά 272.000.000 ευρώ ή 20,6% (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 16,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδος), ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας μειώθηκαν ελάχιστα (-0,8%).

Οι εισπράξεις του εξαμήνου είναι κατά περίπου 236.000.000 ευρώ υψηλότερες του αντίστοιχου του 2011 -τα έσοδα συνολικά εκείνη τη χρονιά είχαν διαμορφωθεί στα 10,5 δισ. ευρώ- και κινούνται στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα εξάμηνα του 2006 και του 2007, όταν οι συγκεκριμένες χρονιές είχαν κλείσει με εισπράξεις της τάξης των 11,3 δισ. Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το εξάμηνο είναι καλύτερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, που κάνουν λόγο για αύξηση σε εισπράξεις και αφίξεις κατά περίπου 10% για το σύνολο του έτους.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων έχουν ρίξει τις τιμές τους, για να προσελκύσουν πελάτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ