Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

30% κάτω ο τζίρος των γιορτών

Εως 30% μειώθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων η εμπορική κίνηση των καταστημάτων, όταν ήδη τα περσινά επίπεδα της ζήτησης είχαν αγγίξει ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, σημειώνοντας πτώση που στις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης είχε υπερβεί και το 30%.

Από τα στοιχεία της ενδεικτικής καταγραφής που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχετικά με την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων την εορταστική περίοδο, 57 στους 58 προέδρους των εμπορικών συλλόγων ανά τη χώρα δήλωσαν ότι σημειώθηκε πτώση πωλήσεων συγκριτικά με πέρυσι, ενώ εφτά στους 10 εκπρόσωποι των συλλόγων αναφέρουν ως καλύτερη από την άποψη της αγοραστικής κίνησης την περίοδο πριν από τις 25 Δεκεμβρίου.

Οι «καλές» μέρες

Αναλυτικότερα, οι μέρες με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ, ήταν στις 24 Δεκεμβρίου, με κίνηση 40%, στις 23 Δεκεμβρίου με 23%, στις 31 Δεκεμβρίου η κίνηση κινήθηκε χαμηλότερα, στο 16%, και στις 22 Δεκεμβρίου 7%.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα ευρήματα της καταγραφής επιβεβαιώνουν τη θέση της ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές, καθώς δεν αναμένεται να ωφελήσει μικρομεσαίους καταστηματάρχες και καταναλωτές. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι μόνο τρεις εμπορικοί σύλλογοι από τους 58 ανέφεραν τη δεύτερη Κυριακή της εορταστικής περιόδου ως μέρα με την καλύτερη αγοραστική κίνηση.

Ο μεγάλος χαμένος των Χριστουγέννων είναι η κατηγορία της ένδυσης και της υπόδησης, σύμφωνα με 50 από τους 58 προέδρους συλλόγων, ενώ καταγράφηκε δυναμική είσοδος των ηλεκτρονικών «μικροδώρων». Καλύτερη εικόνα παρουσίασε η ζήτηση σε τρόφιμα και παιδικά / παιχνίδια.

Εν τω μεταξύ, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι από τη νέα δράση ενίσχυσης των ΜΜΕ με την αξιοποίηση πόρων των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μέσω των στοχευμένων ενεργειών ενίσχυσης των ΜΜΕ στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, απουσιάζει το λιανικό εμπόριο.

«Στη βάση αυτή η ΕΣΕΕ ζητεί την άμεση συμπλήρωση της σχετικής λίστας, ώστε να μετέχουν σε αυτήν και οι εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ