Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

35.000 θέσεις για νέους (18-29 ετών) μέσω ΟΑΕΔ

Ξεκινάει στις 15 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Ανέργους Νέους». Το πρόγραμμα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να καλύψει 35.000 δικαιούχους, ηλικίας 18 έως 29 ετών. Θα περιλαμβάνει αρχικώς 80 ώρες κατάρτισης και στη συνέχεια πέντε μήνες πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακολούθως, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης από τις επιχειρήσεις αυτές, σε θέσεις εργασίας για τις οποίες θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για τουλάχιστον ένα έτος. Βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις είναι να μην προβούν σε καμία μείωση προσωπικού το διάστημα που θα βρίσκονται εντός προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, οι 80 ώρες κατάρτισης θα επιδοτούνται με 5 ευρώ η καθεμία και θα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Αμέσως μετά οι νέοι που θα επιλεγούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα τοποθετούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση πέντε μηνών. Στη διάρκεια αυτής της άσκησης οι μηνιαίες αποδοχές τους θα κυμαίνονται από 400 ευρώ για αποφοίτους υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 460 ευρώ για αποφοίτους πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Βασική προϋπόθεση επιλογής των νέων ανέργων είναι να βρίσκονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Μετά την πάροδο των πέντε μηνών της πρακτικής άσκησης, οι επιχειρήσεις που έχουν υπό την επίβλεψή τους νέους ασκούμενους αποκτούν το δικαίωμα να τους προσλάβουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καταβάλλοντάς τους πλήρεις αποδοχές με βάση τυχόν κλαδική, επιχειρησιακή, εάν υφίστανται, ή ατομική σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή, το πρόγραμμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών των νέων εργαζομένων της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο για την εφαρμογή του προγράμματος από σήμερα κιόλας στα sites: http://www.ypakp.gr/, http://www.epanad.gov.gr/ και http://www.eye-ekt.gr/. Η υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στην ειδική σελίδα που διαμορφώθηκε για το εν λόγω πρόγραμμα στο http://www.voucher.gov.gr. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα με αριθμό 800-11-44444, με σκοπό την άμεση παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης και για την καταγραφή και επίλυση τυχόν θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν. Θα υπάρχει αυτόματη διαδικασία βαθμολόγησης των υποψηφίων, βάσει της οποίας θα γίνει και η τελική επιλογή.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ