Τετάρτη, 21 Απρ 2021

37 χρόνια στον οικολόγο Βεργή

Οικολόγος αλλά και καταπατητής με τη «βούλα» του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας! Ο λόγος για τον πρόεδρο των Ελλήνων Οικολόγων Δημοσθένη Βεργή, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (κατά συγχώνευση) 37 ετών και έξι μηνών, από τα οποία είναι εκτιτέα τα 25 έτη, και πρόστιμο 150.000, για υπόθεση καταπάτησης εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κοντά στη Λίμνη Μαραθώνα.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου ο Δ. Βεργής (στον οποίο αναγνωρίστηκε ο πρότερος έντιμος βίος) δεν ήταν παρών αλλά εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφότου η απόφαση κοινοποιηθεί στις αστυνομικές αρχές, θα αρχίσει να αναζητείται.

Για την επίμαχη υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας βρέθηκαν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι για κακουργηματικές κατηγορίες, όπως απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα, άμεση συνέργεια σε αυτή, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων κ.ά. Εκτός του Δ. Βεργή το δικαστήριο καταδίκασε ακόμα δύο κατηγορουμένους σε ποινές κάθειρξης με αναστολή, μεταξύ των οποίων και τον πρώην δασάρχη Πεντέλης.

Οι υπόλοιποι δύο κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κράτησε αρκετούς μήνες, με τον Δ. Βεργή να εμφανίζεται ως το στάδιο των απολογιών, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η υπόθεση αφορά καταπάτηση συνολικής έκτασης 452.000 τ.μ. Τη συγκεκριμένη έκταση φέρεται ότι διεκδικούσε ο πρόεδρος των Ελλήνων Οικολόγων για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος. Σύμφωνα με την κατηγορία, όμως, οι εκτάσεις αυτές, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 8.000.000 ευρώ, ήταν δασικές και αναδασωτέες, ενώ την κυριότητά τους έχουν το Ελληνικό Δημόσιο και η ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Δημοσθένης Βεργής φέρεται ότι προέβαλε «ανύπαρκτα δικαιώματα κυριότητας», ενώ φέρεται ότι επικαλείται έγγραφα τα οποία βεβαίωναν ότι οι εκτάσεις δεν ήταν δασικές, τα οποία ωστόσο είχαν πλαστογραφηθεί. Οι υπόλοιποι κατηγορούνταν μεταξύ άλλων ότι συνέταξαν εκθέσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1999 σε αγωγή του Δ. Βεργή κατά του Δημοσίου, με την οποία ο πρόεδρος και ιδρυτής των Ελλήνων Οικολόγων διεκδικούσε 42.800 τ.μ. από την επίμαχη περιοχή.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ