Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

4.000 προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Με ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσουν από το φθινόπωρο οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης προχώρησε χθες στην αποστολή εγκυκλίου προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στην οποία τους ζητά τον προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των ΟΤΑ.

Οι προσλήψεις, οι οποίες αναμένεται να πλησιάσουν τις 4.000, θα αφορούν θέσεις με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου προκειμένου να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με έμφαση στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, καθώς και τα ΚΑΠΗ. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι συμβασιούχοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», για το οποία αναμένεται να εκδοθεί άλλη εγκύκλιος, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα.

Οσον αφορά τους φορείς που υπάγονται στην ανωτέρω διαδικασία έγκρισης και άρα θα κάνουν τις προσλήψεις, αυτοί είναι:

Οι ΟΤΑ α΄ βαθμού (δήμοι, ΝΠΔΔ αυτών, δημοτικά ιδρύματα, σύνδεσμοι ΟΤΑ).

Οι ΟΤΑ β΄ βαθμού (Περιφέρειες, ΝΠΔΔ αυτών).

Τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ).

Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρίες κ.λπ. των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Οι αποφάσεις αυτές του κ. Στυλιανίδη δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει αντιληφθεί πλήρως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές δομές των δήμων ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας και προσπαθεί να δημιουργήσει τις «άμυνες» εκείνες για να μην καταρρεύσουν.

Την ίδια στιγμή όμως, και αυτές οι προσλήψεις δεν ξεφεύγουν από τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου τομέα, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της τρόικας, μόνο που αντί για απολύσεις η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση στις προσλήψεις των συμβασιούχων. Στο πλαίσιο αυτό, στην εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών προβλέπεται ότι «οι εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για τη σύναψη συμβάσεων έργου στους φορείς αρμοδιότητάς μας θα είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 10% για το 2012 σε σχέση με το 2011». Ως καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των αιτημάτων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις ορίστηκε η 20ή Ιουλίου.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται «το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, το προσωπικό και οι συμβασιούχοι έργου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα υπό τη μορφή αντιτίμου, όπως επίσης και οι πάσης φύσεως συμβασιούχοι που απασχολούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, καθώς σκοπός της διάταξης αυτής είναι η μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύναψης συμβάσεων έργου για τις οποίες απαιτείται αποστολή αιτήματος από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να λάβουν έγκριση από τα αρμόδια όργανα (Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006) είναι οι εξής:

Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με συμβάσεις μέγιστης διάρκειας 8 ή (προκειμένου για παιδικούς σταθμούς) 11 μηνών για την κάλυψη παροδικών αναγκών.

Συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβασιούχοι μίσθωσης έργου αμειβόμενοι αποκλειστικά από έσοδα προερχόμενα από αντίτιμα που εισπράττει ο φορέας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ωφελουμένους (π.χ., δημοτικά ωδεία).

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κούρεμα-ανάσα δύο ταχυτήτων για τα ενοίκια! Ποιοι δικαιούνται υποχρεωτικό «ψαλίδι» 40% και ποιοι εθελοντικό 30%

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εθελοντική μείωση του μισθώματος Aνάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση δίνει η απόφαση...

Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» την Ομόνοια και πέρασε ξανά στους ομίλους του Champions League

Η συνήθεια που έγινε λατρεία! Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε με άνεση το προβάδισμα του πρώτου παιχνιδιού χθες στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας, μένοντας στο 0-0 με...

Σαπουνόπερα απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν – Διατυμπανίζει ότι θα πάρει ζωές

Νέο κακόγουστο εθνικιστικό βίντεο με θέμα τη «Γαλάζια Πατρίδα» έβγαλε η Άγκυρα Την ώρα που δηλώνει... ειρηνοποιός, ο «εύθικτος» με τα πρωτοσέλιδα Ερντογάν βρίσκει διαρκώς...

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με αιχμή τη Σούδα!

Εκσυγχρονισμό των F-16 και επενδύσεις σε ναυπηγεία και ενέργεια είχε το μενού της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πομπέο Με θερμά λόγια εκατέρωθεν ο Κυριάκος...

Μέγα φιάσκο τα «12 κρούσματα» στο κρουαζιερόπλοιο

Ψευδή τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε ιδιωτικό εργαστήριο του Ηρακλείου για τα μέλη του πληρώματος του «Mein Schiff 6» Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε...