Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

40 φόροι «πνίγουν» τα ακίνητα!

Με το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο των Ελλήνων πολιτών να απαξιώνεται, τουλάχιστον 40 φόροι «πνίγουν» την όποια προοπτική ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων.

Είτε παλαιότεροι (ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, Φόρος Κληρονομιάς κ.λπ.) είτε νέας εσοδείας (Ετήσιο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών μέσω της ΔΕΗ, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, τουλάχιστον οκτώ νέα υποχρεωτικά πιστοποιητικά, Φόρος επί της Υπεραξίας στην πώληση κ.ά.), οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες, με συνέπεια παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για επερχόμενο ξεπούλημα, μια και το πρόβλημα της μηδενικής ρευστότητας εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερους.

Μάλιστα η Alpha Bank κάνει λόγο για οιονεί κατάσχεση της ακίνητης περιούσιας, λόγω της εξοντωτικής φορολόγησης. Ωστόσο παρά τους εξοντωτικούς φόρους στους συνεπείς φορολογουμένουν, οι οποίοι, σημειωτέον, πληρώθηκαν από τη συντριπτική πλειονότητα των χαμηλόμισθων, δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 έως το 2012 είχαμε δεκαπλασιασμό του ΕΤΑΚ μέσω της αντικατάστασής του από τον ΦΑΠ, είσπραξη άνω των 2 δισ. ετησίως από το ΕΕΤΗΔΕ 2011-2012, δεκαπλασιασμό του φόρου γονικής παροχής – κληρονομιάς, βαρύτατο τεκμήριο διαβίωσης σε κατοικίες, κατάργηση του αφορολόγητου των μισθωμάτων και της απαλλαγής για κάθε δαπάνη στα κτίρια, θέσπιση σειράς εκτάκτων εισφορών αλληλεγγύης κ.λπ., αλλά και σωρεία υποχρεωτικών επιθεωρήσεων, πιστοποιητικών κ.ά. με αμοιβές σε βάρος των ιδιοκτητών.

Μπροστά σ’ αυτήν τη φορολογική επιδρομή, τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8% είναι μάλλον σταγόνα στον ωκεανό. Αλλωστε με ταυτόχρονη ισχύ του φόρου επί της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων οι πιθανοί αγοραστές θα αποθαρρύνονται. Αυτό γιατί οι σημερινές χαμηλές τιμές των ακινήτων θα αντισταθμίζονται από την επίπτωση της φορολόγησης της υπεραξίας στο μέλλον.

Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται στο 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ