Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

450.000 «μυαλά» είπαν αντίο

50 δισ. ευρώ απέδωσαν στις οικονομίες Αγγλίας και Γερμανίας οι Ελληνες που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης 

Περισσότεροι από 450.000 (!) Ελληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, την περίοδο μεταξύ 2008 και 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την αγορά εργασίας και τη μετανάστευση σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οπως πιστοποιούν οι αριθμοί, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια χώρα γερόντων (το 2030 το 1/3 του πληθυσμού της θα είναι άνω των 60 ετών) την ώρα που διευρύνεται το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων».
Ειδικότερα, τα τελευταία οκτώ χρόνια 450.000 Ελληνες μετανάστευσαν σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αγγλία και τη Γερμανία, αποδίδοντας στις οικονομίες τους 50 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για Ελληνες στην πλειονότητά τους κάτω των 45 ετών, γεγονός που καθιστά την επιστροφή τους «εθνικό στόχο», σύμφωνα με τους πρώην υπουργούς Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννη Βρούτση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Ο ρόλος της κυβέρνησης στην προσέλκυση και συγκράτηση του ταλέντου για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας», η πρώην υπουργός Παιδείας (που πάντως έχει τεράστιες ευθύνες και η ίδια για την κατάντια της χώρας και τη διαρροή των Ελλήνων πτυχιούχων) υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος «πρέπει να δούμε τα πράγματα έξω από αυτά που κάναμε μέχρι τώρα» και πρόκρινε ως λύση τις συνεργασίες με άλλες χώρες.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Δανίας, η οποία διαθέτει έναν οργανωμένο κλάδο κτηνοτροφίας, από όπου οι Ελληνες κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να εισαγάγουν τεχνογνωσία. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι το Ισραήλ, το οποίο, ενώ διαθέτει 6.000.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, έναντι 36.000.000 στρεμμάτων που διαθέτει η Ελλάδα, ο κλάδος αποδίδει το ίδιο ποσό ετησίως, 7 δισ. ευρώ, και στις δύο χώρες (Δανία, Ισραήλ).

Οπως ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου, «η πανεπιστημιακή έρευνα στο Ισραήλ συνδέθηκε με την παραγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην έρημο της Μέσης Ανατολής ακόμη και υδατοκαλλιέργειες». Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο, εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ