Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

47 χρόνια φούρναρης «ταΐζει» όλη την Πιερία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ο Γιάννης Γιαπιτζής, αρτοποιός δεύτερης γενιάς, με ρίζες από τον Κιρκιντζέ της Μικράς Ασίας, μπαίνει με την εταιρία Εφέσσου σε περισσότερα από 3.000 νοικοκυριά, με γεύσεις του παρελθόντος και παραδοσιακές συνταγέςΑπό τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Ε ίναι ερωτευμένος με το ζυμάρι και επικοινωνεί μαζί του. Αλλωστε, όπως λέει, το ζυμάρι μπορεί να μη βλέπει και να μην ακούει, αλλά καταλαβαίνει. Στην περίπτωσή του το σλόγκαν «40 χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει…» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή, αφού 47 ολόκληρα χρόνια η τέχνη του ψωμιού είναι η ζωή του.

Ο Γιάννης Γιαπιτζής, αρτοποιός δεύτερης γενιάς, με ρίζες από την Εφεσο της Μικράς Ασίας, μπαίνει με την εταιρία αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής Εφέσσου σε περισσότερα από 3.000 νοικοκυριά του νομού Πιερίας καθημερινά. Μπορεί για τον κόσμο το ψωμί να είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης, για εκείνον όμως είναι το αποτέλεσμα μιας περίπλοκης διαδικασίας, μιας επιστήμης, που συνεχίζει ακόμα να σπουδάζει.

Σήμερα η Εφέσσου, διατηρώντας αρώματα του παρελθόντος και παραδοσιακές συνταγές, σε ένα αρμονικό πάντρεμα όμως με την τεχνολογία και την καινοτομία, έχει εννέα καταστήματα στην Πιερία και προσεχώς ανοίγει ακόμη ένα. Εχει δε πολλά αναπτυξιακά σχέδια για το μέλλον, ειδικά μετά την είσοδο στην εταιρία και της τρίτης γενιάς, που ονειρεύεται να γράψει το δικό της κεφάλαιο στην οικογενειακή ιστορία.

Το ξεκίνημα

Η επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1968 ως Αρτος Εφέσσου. Η Μικρασιάτισσα γιαγιά Μαριγώ Γιαπιτζή ήταν αυτή που έβαλε τον σπόρο για τη δημιουργία της, αφού οι αναμνήσεις της από την αλησμόνητη πατρίδα της, τον Κιρκιντζέ, την ορεινή Εφεσο της Μικράς Ασίας, οι αναφορές της στο νόστιμο και μυρωδάτο ψωμί, στα σουσαμένια σιμίτια, στους μπακλαβάδες και στα γκουλάκια γέννησαν την ιδέα για τη δημιουργία ενός φούρνου στη Νέα Εφεσο Πιερίας, όπου βρέθηκε η οικογένεια.

Ο γιος της Μιλτιάδης Γιαπιτζής, επαγγελματίας γεωργός, θέλοντας να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και την οικογένειά του, έκανε το πρώτο βήμα δημιουργώντας την Αρτος Εφέσσου. Ο φούρνος ξεκίνησε με μόνο μία ποικιλία ψωμιού και σύντομα έφτασε να τροφοδοτεί τον μισό παλιό Δήμο Δίου. Ο γιος του Μιλτιάδη Γιάννης Γιαπιτζής μπήκε στον φούρνο από 12 χρονών.

Θυμάται ακόμα να τον ξυπνά ο πατέρας του τα ξημερώματα για να πάει στη δουλειά και μετά να ξεκινά για το σχολείο, όπου συχνά τον έπαιρνε ο ύπνος. Οταν τελείωσε το σχολείο και αποφάσισε ότι η αρτοποιία θα γινόταν το επάγγελμά του, έφυγε στην Αθήνα και θήτευσε δίπλα σε παραδοσιακούς φουρνάρηδες μάστορες της Ηπείρου. «Τότε κατάλαβα τι σήμαινε πραγματική αρτοποιία. Είδα έναν άλλο κόσμο. Κι αυτό ήταν η πρώτη σπίθα. Ημουν 20 χρονών και άκουγα από 80άρηδες να μου λένε πράγματα βγαλμένα από τη ζωή και την παράδοση» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Διδαχές

Θυμάται ακόμα τις ρήσεις των παλιών, όπως ότι «το ψωμί ψήνεται στο καζάνι και στραγγίζει στον φούρνο». Με τις διδαχές αυτές επέστρεψε στη Νέα Εφεσο και στα 24 του πήρε τα ηνία της επιχείρησης. Σύντομα το κατάστημα του χωριού άρχισε να βγάζει επτά οκτώ ποικιλίες και ο κόσμος να έρχεται από την Κατερίνη στη Νέα Εφεσο για να αγοράσει ψωμί. Αυτό ήταν και πρώτη ώθηση για να δημιουργήσει ένα κατάστημα στην Κατερίνη, κάτι που έκανε το 1993. Σε λίγο καιρό ο φούρνος αυτός έγινε σημείο αναφοράς για την πόλη, αφού ο ιδιοκτήτης του πρόσεχε τα πάντα, «συνομιλούσε» με τον ζυμομύκητα και έβγαζε ψωμί όπως εκείνος οραματιζόταν.

Η αρχική σπίθα σύντομα έγινε φωτιά και ο Γιάννης Γιαπιτζής άρχισε να ταξιδεύει εντός και εκτός Ελλάδας για να παίρνει γνώση από όπου μπορούσε, ώστε να βελτιώσει την επιχείρησή του. Σε όλη αυτή την «περιπέτεια» βράχος στάθηκε η σύζυγός του Μαρία, που έπαιρνε τη θέση του στον φούρνο, όταν εκείνος έλειπε, μεγαλώνοντας παράλληλα και τους δυο γιους τους. Στο διάστημα αυτό ο Γιάννης Γιαπιτζής γνώριζε ανθρώπους που τον μυούσαν όλο και πιο βαθιά στην τέχνη της αρτοποιίας.

Από τη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδινε το «παρών» στις μεγαλύτερες εκθέσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια. Αρχισε να μελετά για να μάθει τα πάντα γύρω από την τέχνη και την παραγωγή του ψωμιού. «Είμαι ερωτευμένος με το ζυμάρι. Το ζυμάρι είναι μαγεία. Οταν καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί ο μύκητας, όταν καταλαβαίνεις πώς συμπεριφέρεται, πότε είναι άρρωστος και πότε χαμογελάει, αισθάνεσαι τη μαγεία» λέει ο Γιάννης Γιαπιτζής.

Η ανάπτυξη της επιχείρησης ήταν έπειτα από όλα αυτά θέμα χρόνου. Σύντομα κι άλλα καταστήματα ήρθαν να προστεθούν στο δίκτυο της επιχείρησης, που στο ενδιάμεσο μετονομάστηκε σε Εφέσσου, αφού εκτός από την αρτοποιία η εταιρία μπήκε και στη ζαχαροπλαστική. Σήμερα η Εφέσσου αριθμεί εννέα καταστήματα, οκτώ στην Κατερίνη και ένα στο Λιτόχωρο, ενώ τις επόμενες ημέρες ανοίγει το δέκατο στη Λεπτοκαρυά. Στη Νέα Εφεσο λειτουργεί πλέον μόνο η παραγωγή, σε εργαστήριο 1.000 τ.μ., ενώ ετοιμάζεται και ένα δεύτερο 300 τ.μ., με υπόγειους βοηθητικούς χώρους 450 τ.μ.

Η σκυτάλη στη νέα γενιά!

Στην Εφέσσου όμως, πέραν του Γιάννη Γιαπιτζή και της συζύγου του, έχουν μπει πλέον και οι δύο γιοι τους, ο Μίλτος και ο Σταύρος, που είναι γεμάτοι όρεξη να συνεχίσουν την οικογενειακή ιστορία. Ο Μίλτος σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και έκανε ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία στο ίδιο αντικείμενο, ενώ ο Σταύρος τελείωσε τεχνολόγος τροφίμων και συνέχισε στη Γαλλία, φοιτώντας σε τρεις σχολές, μεταξύ των οποίων η φημισμένη LENOTRE και η INBP, η καλύτερη κρατική σχολή αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. «Σε ένα οικογενειακό συμβούλιο κάποια στιγμή τούς ρώτησα αν θέλουν να συνεχίσουν την επιχείρηση και είπαν ναι» λέει ο Γιάννης Γιαπιτζής, που ευτύχησε όχι μόνο με την Εφέσσου αλλά και με την οικογένειά του, αφού, όπως εξηγεί, έβγαλε με τη σύζυγό του δύο καλά παιδιά στην κοινωνία, δύο αγαπημένα αδέλφια που συνεργάζονται και σέβονται την προσπάθεια των γονιών τους.

Hδη μάλιστα, ο γιος του Σταύρος, που φέρνει τον γαλλικό αέρα στην επιχείρηση, έχει στα σκαριά καινούργια προϊόντα, ενώ έχει βλέψεις για επέκταση και στην patisserie. «Αυτό που θέλω είναι η προσπάθεια τόσων ετών να μην πάει χαμένη. Κι αν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο» λέει ο Γιάννης Γιαπιτζής. Αλλωστε, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή, ξεκινώντας από πολύ νωρίς τη σκληρή δουλειά, έγιναν για εκείνον εμπειρίες και όπλα. «Χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα μου που μου έμαθε από μικρή ηλικία να δουλεύω. Κι όσα στραβά βρήκα στον δρόμο μου, έλεγα ότι εγώ θα τα αλλάξω. Κι έτσι έκανα».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...