Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

500.000 (!) μπλόκαραν στο TAXISnet

Μπλοκαρισμένες στο σύστημα του TAXISnet βρίσκονται περίπου 500.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που έχουν υποβληθεί εδώ και πολλές εβδομάδες από μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί για λόγους… γραφειοκρατίας!

Το σύστημα έχει «παγώσει» τις δηλώσεις αυτές μέχρι να γίνει η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι για τις καθαρές αποδοχές τους και τους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ) με τα αντίστοιχα δεδομένα των δηλώσεων ΦΜΥ που υπέβαλαν οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις, ασυμφωνίες και αναντιστοιχίες που χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Οι πολλές από αυτές, όμως, αφορούν φορολογουμένους που ήταν απόλυτα ειλικρινείς. Οι δηλώσεις δεν εκκαθαρίστηκαν είτε επειδή εντοπίστηκαν σημαντικές αναντιστοιχίες με τα ποσά που δήλωσαν οι εργοδότες στις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ είτε επειδή διαπιστώθηκε ότι κάποιοι εργοδότες δεν είχαν καν υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις ΦΜΥ ή βεβαιώσεις αποδοχών εργαζομένων τους!

Η μη εκκαθάριση ενός τόσο μεγάλου αριθμού δηλώσεων εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης φόρου, ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί από τους φορολογουμένους είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ! Επιπλέον, η μη εκκαθάριση τόσο μεγάλου αριθμού δηλώσεων έχει ως συνέπεια να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και στην καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους φορολογουμένους που ήταν συνεπείς όσον αφορά την υποχρέωση έγκαιρης υποβολής των δηλώσεών τους και ειλικρινείς, οπότε δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Συνολικά, πάνω από 1.000.000 από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί στο TAXISnet δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται, εκτός από τις 500.000 δηλώσεις για τις οποίες έχουν εντοπιστεί αναντιστοιχίες με τις δηλώσεις των εργοδοτών όσον αφορά τα ποσά των φορολογητέων αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων, άλλες 200.000 δηλώσεις που έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ λόγω αμφιβολιών για τα ποσά εισοδημάτων και δαπανών που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Μπλοκαρισμένες στο TAXISnet παραμένουν και άλλες 300.000 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί τυπικά εκπρόθεσμα, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η τύχη τους, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα συζητήσεις με την τρόικα για το εάν θα θεωρηθεί ή όχι εμπρόθεσμη κάθε δήλωση που θα έχει υποβληθεί έως τις 30 Αυγούστου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ