Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

750 ευρώ (κατά μέσο όρο) καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα οι πολίτες για να εισπραχθούν 4,5 δισ.

Στο γκισέ της Εφορίας θα κάνουν Χριστούγεννα εκατομμύρια πολίτες που θα πρέπει να πληρώσουν, μόνο για τον Δεκέμβριο, 4,5 δισ. ευρώ! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κάθε φορολογούμενος (φυσικό και νομικό πρόσωπο) θα κληθεί να πληρώσει στην Εφορία, κατά μέσο όρο, περίπου 750 ευρώ!

Ο λογαριασμός -που παρουσίασε η «κυριακάτικη δημοκρατία»- περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, τα χαράτσια στην περιουσία, τους ειδικούς φόρους στην κατανάλωση (σε καύσιμα, ποτά, καπνό κ.α.), τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και τον ΦΠΑ που προσδοκά να εισπράξει, εν μέσω κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εισπράξει:

Εσοδα 914.000.000 ευρώ από τη βάρια φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων (μισθωτών, συνταξιούχων κ.α.) και των επιχειρήσεων.

Εσοδα 828.000.000 ευρώ από τα χαράτσια και τους φόρους που επιβάλλονται στην περιουσία (ακίνητα, Ι.Χ. κ.ά.).

Περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Εσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ από την καταβολή ΦΠΑ. Η είσπραξη του ποσού αυτού, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα πραγματοποιηθεί ο αναμενόμενος τζίρος από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, θα εκδοθούν κανονικά οι αποδείξεις και ότι ο υπόχρεος θα καταβάλει κανονικά τον ΦΠΑ στην Εφορία αντί να τον κρατήσει για να πληρώσει άλλες υποχρεώσεις.

Ο Δεκέμβριος θα κλείσει για τους φορολογουμένους με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2012, από τα οποία το Δημόσιο αναμένει έσοδα της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ.

Τα χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα μέσα στον Δεκέμβριο είναι τα ακόλουθα:

1) Ο φόρος επί των εισοδημάτων του 2012. Πάνω από 2.000.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα του 2012, καθώς έπεσαν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
2) Το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2012.
3) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των εισοδημάτων που κατά τη διάρκεια του 2012 υπερέβησαν τα 12.000 ευρώ.
4) Το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013.
5) Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2011.
6) Ο ΦΑΠ του έτους 2012.
7) Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013.
8) Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2014.
9) Ο φόρος πολυτελείας.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ