Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

77 λιμάνια, αμέτρητοι καημοί!

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά… 77 λιμάνια παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, ιδίως το καλοκαίρι, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Στην έκθεσή της η ΠΕΠΕΝ επισημαίνει το πρόβλημα και κάνει σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιωτικά λιμάνια με το εξωτερικό, αναφέροντας ότι εκεί υπάρχουν οργανωμένες υποδομές, ενώ οχήματα και επιβάτες επιβιβάζονται από διαφορετικούς χώρους «την ίδια ώρα που σε νησιά, όπως η Πάρος, πρέπει μέσα σε 10 λεπτά να έχεις φορτώσει 1.500 επιβάτες και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα!». Αναφέρεται ακόμη ότι οι ξένοι συνάδελφοι των Ελλήνων πλοιάρχων δεν μπορούν να πιστέψουν την εικόνα που βλέπουν στα ελληνικά λιμάνια, ενώ οι αυτόχθονες καπετάνιοι πλέον έχουν εξοικειωθεί και γι’ αυτό αρκετές φορές μπορούν με τα πλοία να κάνουν «ακροβασίες» κατάπλου και απόπλου υπό δυσμενείς συνθήκες.

Περιληπτικά, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλοίαρχοι της ακτοπλοΐας είναι τα ακόλουθα:

-Οι περισσότεροι προβλήτες στερούνται παντελώς προσκρουστήρων και στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.

– Οι ευκολίες υγιεινής που διατίθενται δεν μας τιμούν ως ευρωπαϊκή χώρα.

– Αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν το ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.

– Απαιτείται καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σε όλα τα λιμάνια.

– Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία των λιμενικών αρχών με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης – πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολίας.

– Ζητείται απαγόρευση εισόδου – εξόδου χωρίς άδεια των μικρών σκαφών (αλιευτικά – θαλαμηγά – ιστιοπλοϊκά).

– Προτείνεται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων.

– Ζητείται να ενημερώνονται οι πλοίαρχοι και να ζητείται η άποψή τους πριν από τον σχεδιασμό κάθε νέου έργου σε λιμάνι.

– Απαιτείται εφαρμογή των διατάξεων περί παραμονής πλοίων με επικίνδυνα φορτία στα λιμάνια (υγρά καύσιμα – υγραέρια), καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ