Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

83,63 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο

Χρέη 1,453 δισ. ευρώ από απλήρωτους φόρους προστέθηκαν το 2015 στο συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ. Ετσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που προέκυψαν από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και τον Νοέμβριο εκτοξεύτηκαν στα 11,833 δισ. ευρώ, το δε σύνολο των απλήρωτων φόρων και λοιπών οφειλών προς το Δημόσιο έφτασε στα 83,63 δισ. ευρώ.

Παρά την έκρηξη των χρεών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους που είχαν τεθεί από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους (δηλαδή αυτού που είχε συσσωρευτεί έως και τις αρχές του 2015, ήτοι 71,979 δισ. ευρώ) ανήλθαν στο εντεκάμηνο στα 1,545 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο στόχο να φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ. Η διαφορά των 155.000.000 ευρώ θεωρητικά θα καλυφθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Από το λεγόμενο «εισπράξιμο νέο χρέος», το οποίο η Εφορία υπολογίζει στα 7,212 δισ. ευρώ, έχει ήδη εισπραχθεί ποσοστό 25,3%, με τον ετήσιο στόχο να κυμαίνεται στο 25%. Ως αποτελεσματικό ορίζεται το χρέος, το οποίο διαμορφώνεται βάσει των ακόλουθων παραμέτρων:

α) Δεν περιλαμβάνει φτωχούς οφειλέτες, δημόσιες – δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και μηδενικούς και πλασματικούς ΑΦΜ.

β) Δεν περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες οφειλών: Λοιπές εισφορές, έμμεση εισφορά υπέρ τρίτων, μισθώματα, υπηρεσίες, πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια, λοιπά πρόστιμα μη φορολογικά, παράβολα, καταλογισμοί ποινών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ