Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

878.266 άνεργοι ζουν τη δική τους κόλαση!

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα, καθώς έφτασε το 17,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 878.266 ανέργους, γεγονός που σημαίνει ότι προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων 256.328 άτομα μέσα σε έναν χρόνο. Από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι πάνω από τους μισούς ανέργους (53,2%) ψάχνουν για δουλειά περισσότερο από έναν χρόνο, ενδεικτικό του τεράστιου μεγέθους που λαμβάνει το πρόβλημα.

Μία στις πέντε γυναίκες είναι εκτός εργασίας (21,5%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες βρίσκεται στο 15%. Οι νέοι 15-29 ετών είναι άνεργοι σε ποσοστό 35,3%. Για τις νέες γυναίκες μάλιστα που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία το ποσοστό φτάνει το 40,8%. Το ποσοστό των νέων ανέργων, όσων δηλαδή εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση δίχως επιτυχία, ανέρχεται στο 24,6%. Σε επίπεδο περιφέρειας τη θλιβερή πρωτιά παίρνει η Δυτική Μακεδονία με 22,3% και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 19,7% και η Κεντρική Μακεδονία με 19,1%. Στην Αττική το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 18,4%.

Σε επίπεδο απασχόλησης, 199.812 άτομα που πριν από έναν χρόνο εργάζονταν σήμερα είναι άνεργα και άλλα 101.075 άτομα είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά, δηλαδή βγήκαν στη σύνταξη ή έπαψαν να αναζητούν εργασία. Το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα βρίσκεται στο 64% και εξακολουθεί να είναι κατά πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φτάνει το 80%. Από το σύνολο των ανέργων το 43,1% είναι πια διατεθειμένο να εργαστεί έστω και σε δουλειά μερικής απασχόλησης, χωρίς όμως να μπορεί να βρει ούτε τέτοιου είδους θέση εργασίας.

Το ποσοστό των ανέργων με ξένη υπηκοότητα ανέρχεται στο 19,8% (δηλαδή ένας στους πέντε οικονομικούς μετανάστες είναι πλέον άνεργος). Επίσης προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 72,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,7%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ